Bas zeikt, Janneke lacht

Janneke Jansen

-
Janneke Jansen (1992) is een radicale nuanceerder die meestal tragikomische meta-tekst schrijft. Ze liep als dramaturg en schrijver stage bij Acteursgroep Wunderbaum en die combinatie beviel erg goed. Collectief werken ook: ze start nu HET Collectief (Hele Erge Thema’s) op met een paar theatermakers waar ze meer voorstellingen mee maakte, zoals 'Nou mag ik toch vinden is toch mijn mening'. Haar voorstellingen moeten voelen als een open gesprek, waar niet direct een antwoord op hoeft te komen. Het leuke aan schrijven vindt ze ook, dat je het over de hele wereld kan doen, dus wellicht blijft ze niet in Amsterdam.

Bas, fijne klasgenoot. Ik heb je leren kennen als een man met beginnende snor en een borsthaar. Op kamp leek het er nog op dat je furore zou maken op het gebied van geïmproviseerde serenades. Maar je passie-voor-het-leven-vuurtje doofde snel. Amper tweeënhalve maand op school en de ergernissen stapelden zich torentjehoog op en vonden hun weg naar mijn mailbox.

Jij vond deze maand vervelend:
‘Verkoopmedewerkers die, terwijl je staat te wachten om geholpen te worden, met elkaar aan het lullen zijn en eerst hun gesprek af moeten maken voordat ze ook maar enigszins naar je luisteren of helpen.’

en

‘Van die conducteurs of railcateraars die net iets te vrolijk door de intercom blèren.’

Kortom, mensen met een eigen en/of vrolijk leven.

Wat je tegen ze zou willen zeggen:

‘Maak me nou eens mee. Help
Ik sta me hier helemaal te pletter te overleven
Jullie doen alsof het niets is
Kijk naar me, ik heb het moeilijk
Nu?
Wel ***verdomme’

Begrijpelijk (erkenning van je pijn is belangrijk en de eerste stap op weg naar het verzachten van je pijn).

OF NIET?

Bekijk het van de zonnige kant:
Heb jij het moeilijk? In de tijd dat jij staat te wachten tot de verkoopmedewerker van de Etos, Hema, Kruitvat, AH, DA, AKO, Bloemenplaza, Van Haren, Hutsbot, Bar Beton, Broers of de kantine zijn uitgepraat, gaan er geen mensen van wie je houdt dood. Je kinderen hoeven niet op een bootje naar een veiliger land te varen. Je oma ligt misschien op sterven, maar die kan je dan mooi in de wachttijd nog een laatste keer bellen. Je lijdt zelden honger, je hoeft niet te smeken naar school te mogen, je wordt niet gediscrimineerd en enkel zachtjes geslagen… het had erger gekund.

Ook in theater is verlichting te vinden. Ga naar De Lankmoedigen en zie! Hansje heeft het oneindige malen zwaarder dan jij. Tenzij jij ook een in elkaar geslagen transgender bent die in coma ligt en nadenkt over het naderende einde terwijl niemand je hoort, natuurlijk.

Terwijl de conducteurs of railcateraars net iets te vrolijk door te intercom blèren, heb je ook NIET te maken met:

– een zwaarmoedige vader die zich en passant dood heeft gedronken
– een Tinderdate die je per ongeluk zwanger hebt gemaakt
– een te optimistische conducteur of railcateraar die je moeder is
– een pilletje dat je hebt genomen waardoor je dacht dat je kon vliegen maar dat kon je niet
– een boodschap van Trump door de intercom (je leeft immers niet in Amerika)
– een film die je keek waarvan je dacht dat is precies wat ik bedoel maar iedereen vindt ‘m kut
– nóg overweldigendere problemen dan het voorgaande

Het leven in Nederland is mooi, dáár heb je mee te maken. Kijk om je heen, huppel een huppel: we hebben een oranje, sprankelende, vurige herfst. Sinterklaas is gearriveerd: Grote Blij. De blaadjes lijken van de bomen te strálen in plaats van te vallen. Zelf niet-verliefden zien deze herfst door een waas van Happinez. Nu jij nog!

Ik hoop dat deze blijdschaps-boodschap je het duwtje in de rug geeft dat elke op liefde hopende schrijver zo hard nodig heeft.

Je kinderlijke-ik mag er weer zijn. Het is zo hip als je nieuwste trui.
Zeg eens iets onbevangens tegen die conducteur. Gooi de remmen los tegenover de verkoopmedewerker door ineens in te haken op iets hilarisch dat ze net tegen haar collega zei.

Je zult zien: waar een trein gemist is door lullende verkoopmedewerkers, gaat een intercom open. Of iets van gelijke strekking. Er staat altijd iets op het punt te beginnen. Zoals een nieuwe week.

Fijne maandag!
Was getekend,
De Lach

Als smeltend topje van je ijsberg, voor als je in plaats van vreugde nu de neiging voelt om iemand te slaan (ik geloof je een beetje te kennen) : een plaatje van hoe de mensch steeds in hetzelfde rondje van het rad loopt. En dat is angstig, zie je? Akelig, toch?
Ren er eens dolgelukkig uit.

Just do it! Make your life great again.
schermafbeelding-2016-11-14-om-20-39-00

2 Comments

    1. Haha mijn familie pakt het satirische ervan niet helemaal op, papa, oma, het is uitvergrote werkelijkheid. Met een kus, x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *