Goed gemutst

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

“Je wilt worden versierd op straat, het maakt steeds minder uit door wie.
Je probeert de gekste dingen uit, je trekt de raarste dingen aan.”

Het is weer zo ver, gladde glibberende studenten glijden bijna van hun stoelen bij Gerson op schoot. Wat? Gerson? Ja, deze keer hadden wij Gerson Main te gast, geïnterviewd door Leila (Van Wetten, jaar 3).

Het is allemaal begonnen toen hij zijn vader gitaar zag spelen en dacht: “Als ik dit zou kunnen dan zou ik best wel indruk kunnen maken op mooie meisjes.” Na een driejarige opleiding muziek op het ROC besloot hij toelating te doen op het conservatorium. Gerson kwam binnen in zijn pyjama en deed nog even een tukje voor hij op moest. Tegen al zijn verwachtingen in, werd hij aangenomen. Juist zijn nonchalance werd gewaardeerd.

Gerson Main, die jongen met de pilotenbril, gitaar met bandana en een eskimomuts. Je vraagt je af wat er allemaal onder zit. In 2015 deed hij mee aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ook speelde Gerson onder andere in de backingband van Dio, Akwasi, Jayh, Darryl, Keizer, Steffen Morrison en Sarah Jane. Momenteel is hij vooral bezig met touren en heeft hij een platencontract bij Sony. Naast muziek is Gerson veel bezig met het gebruiken van taal om zijn boodschap de wereld in te sturen. “Als ik een liedje schrijf, verplicht ik mezelf dat het moet wandelen, het moet klinken. Met een gedichtje kan ik dat allemaal loslaten. Dan kan het ergens een keer rijmen of dat hoeft niet eens. Op de eerste plaats zie ik mezelf als verhalenverteller, niet als muzikant.”

Op zijn site lezen we ook quotes van Main zelf. Hij vertelt ons dat hij het leuk vindt om op van die quote-pagina’s rond te neuzen. Zo wordt hij weer herinnerd aan andere schrijvers en dan realiseert hij zich: ik moet meer gaan lezen. “Gerard Reve bijvoorbeeld, en ook die caberetier met dat brilletje… Hoe heet-ie ook alweer?” “Is het die drukke?” vraagt één van onze studenten? “Nee hij is heel rustig, hij is ook al overleden hoor.”

Tot slot speelde Gerson zijn nieuwste singles live in onze kleine zaal. Het was een intieme sfeer en er werden heel wat grappen gemaakt die we jullie zullen onthouden. Voorzichtig probeerden we te polsen hoe we hem zouden kunnen benaderen voor een eventuele samenwerking. Hierop antwoordde hij: “Kijk. Hoe het meestal werkt is dat de meest waardevolle schrijvers ook  meestal de mensen zijn die wat meer in zichzelf gekeerd zijn. De mensen die je benaderen zijn dan ook van net wat minder…” Maak maar af. Dus. Als je met Gerson wil samenwerken: niet benaderen, doe maar iets geks, Gerson houdt van gek.

DSC_0582

Julia en Anne

En nu aan je weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *