Bij de tandarts #2

Latest posts by Lila Payens (see all)

Naar aanleiding van commentaar op één van vorige blogs, die ene over de tandarts, nu iets positiefs over de tandarts.

Eerst het commentaar op mijn vorige blogpost even uitlichten:

“Yep! the usual bullshit of people at the dentist. So old school and so not nice. Never ever any thoughts of how they could have prevented this. Never anything like “how great that these people are so skilled that they can help me from pain and from losing my other teeth” and never ever ever a kind word about the hard work they do because people do not take care of THEIR teeth. Like the dentist is the cause of the treatment. Big surprise….the patient is. Better be dominated by a toothbrush while painlessly shewing on your upbringing this summer.”

Ik moet zeggen dat ik wel even moest slikken toen ik het las.

Ik vind het niet leuk om iemand zo te laten voelen. Ik had het idee dat ik op iemands tenen had getrapt. Het voelde ook als kritiek op mij als persoon, ik voelde me  cliché en dom. De volgende gedachten kwamen in me op: Misschien is de desbetreffende persoon zelf een tandarts of heeft een vriend/vriendin die een tandarts is of een hele familie vol tandartsen. Of degene leest heel veel dingen van mensen die over tandartsen bitchen en is het echt echt echt zat. Bij deze wil ik dat gevoel ongedaan maken en iets liefs schrijven over de tandarts.

Ik merk dat ik dat best wel moeilijk vind, maar dat doet er niet toe.

Open brief aan de tandarts:

Beste Tandarts, 

In juni ben ik langs geweest voor een wortelkanaalbehandeling en ik wou even zeggen dat ik het ondanks mijn ongegronde haat en angst jegens tandartsen heel prettig vond. 

Ik ben hartstikke blij dat ik naar Roemenië ben kunnen gaan zonder pijn. En later ook naar Fryslan en de Ardennen.

Stelt u zich voor: in de bergen en op de camping en aan het strand met tandpijn. 

Ik zie mezelf al een kruidnagel tussen m’n tanden proppen om het maar niet te voelen. 

Om vervolgens met een hamer of een schaats (denk aan die ene film van die man op een onbewoond eiland die ook pijn heeft aan zijn tand) m’n eigen tand er uit te rammen.

hanks tand

Ik prijs u om al die jaren studie om het Nederlands volk pijnloos te laten eten, vrijen, zoenen, werken, en zo voorts. 

Ik benijd u om het feit dat ik schaamteloos mijn mond kan open doen en dat u geen commentaar op mijn gebit heeft, dat u het weer probeert te fixen. En dat het niet bij proberen blijft maar dat het ook daadwerkelijk lukt. 

Ik voel ook vreugde bij het feit dat ik eigenlijk niets van de behandeling hoef te voelen. 

Ik bedank u voor de naald diep in mijn tandvlees en het verdoven van mijn linker gezichtshelft. 

Ik kom terug wanneer nodig en zal u op mijn tachtigste nog steeds dankbaar zijn dat ik breed kan lachen en niet denken: “Nu kijkt iedereen naar een gapend gat met bruine stompjes.” Maar ik weet dat iedereen dan denkt: “Wat heeft die tandarts van haar haar werk goed gedaan!”. 

Hoogachtend, 

Lila Payens

Ik hoop dat een paar tandartsen dit lezen en dit kunnen waarderen.  Ik zal volgende keer de tandarts bedanken voor het verrichte werk en niet zeuren en klagen maar oprecht blij zijn.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *