Dubbel D maakt kennis met Julia, Lars en Marty

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

Wij gaan de zomervakantie in en schuiven een jaartje naar boven en zo worden de eerstejaars tweedejaars en dat betekend ook dat zij de nieuwe blogredactie worden. Om dat te vieren maken wij in de laatste Dubbel D’s van het jaar kennis met de aankomende tweedejaars. Te beginnen met Julia, Lars en Marty.

 

Wie ben jij?

Julia, maar dan met een beetje een Franse uitspraak (dat klinkt beter bij mijn achternaam en is bovendien handig in de communicatie aangezien Julia uit jaar 2 ook Julia heet). Als ik in het schrijvershok zit ben ik meestal liefde & passie brood met hummus aan het eten, of in de boekenkast aan het neuzen, of allebei tegelijk. Verder maak ik iedere dag een to-do lijstje omdat ik anders de hele dag niets doe (dit stond dan weer niet op mijn to-do-lijstje, vandaar de late reactie). Ik vind de gedachte dat het enige wat ik op een dag echt moet doen het afstrepen van die ‘do’s’ is, erg relativerend.

 

Mijn naam is Lars Koning. Ik ben geboren op 19 juni 1993. Ik ben opgegroeid in Brunssum (Zuid-Limburg), maar mijn ouders komen uit het noorden van het land. Tegenwoordig woon ik in Zwolle, nog steeds bij mijn ouders. (Ik zeg altijd dat ik op kamers in Utrecht ga, maar de eerste aanzet moet nog komen.) Ik ben in 2011 begonnen aan de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Hier heb ik geleerd om op academisch niveau te schrijven. Mijn grote interesse voor theater (en met name voor toneelteksten) heb ik echter nooit kunnen afschudden, dus deed ik in het laatste jaar van de studie auditie voor Writing for Performance. De nieuwe studie bevalt tot nu toe heel goed. Het is leuk om te experimenteren met taal en om naast het academisch schrijven een heel nieuwe manier van schrijven te leren. De toneellessen die ik sinds mijn vijftiende heb gevolgd, helpen bij het inschatten van de uitvoerbaarheid van teksten.

 

Mijn naam is Marty. Ik ben 23 jaar, woon in Den Haag en heb voordat ik aan de opleiding begon een ‘sabbatical’ gehad van drie jaar. Ik zuig in introducties schrijven, maar draag geen schaamte om mij hierover te uiten. Mijn achtergrond bestaat voornamelijk uit een hoop gedoe en verwarring. Ik was zoals vele andere, een lastige tiener.  Ik hou van klagen en satire. Ben soms ook wel eens somber, dan schrijf ik een gore tekstje.

 

Wat was voor jou de belangrijkste/grootste les van het afgelopen jaar?

J: Als een tekst nergens over gaat, gaat hij wel degelijk ergens over.

L: Mijn belangrijkste les is dat onzekerheid bij het schrijven niet per se slecht hoeft te zijn. Als je steeds wil laten zien dat je kan schrijven, kom je geen stap verder. Als je twijfelt aan je eigen kunnen, dan sta je er voor open om verder te bouwen aan je kunnen. Dit gebeurt ook op een indirecte manier. Zo heb ik ondervonden dat ik nieuwe schrijfstrategieën ging uitproberen om van mijn onzekerheid af te komen. De onzekerheid ging niet weg, maar ik heb in het proces wel nieuwe stappen gezet als schrijver.

M: Wees niet die guy die het Western genre kiest bij film in een week.

 

Hoe ga jij het komende jaar in?

J: Met een nieuwe agenda, maar verder vrij onvoorbereid.

L: Ik weet waar mijn aandachtspunten liggen. In het eerste semester legde ik mijn tekstplannen te veel van tevoren vast, wat leidde tot een star schrijfproces. Om dit te verhelpen ging ik meer intuïtief schrijven. Ik schoot hier echter in door, wat er toe leidde dat ik veel achteraf moest plannen. Mijn grote uitdaging is om een balans tussen beide te vinden. Op een meer inhoudelijk niveau ga ik me meer verdiepen in film(genres). Welk soort dialogen hoort bij welk genre, en wat is het verschil tussen filmdialogen en theaterdialogen? Door veel films te kijken hoop ik hier meer inzicht in te krijgen. Ik zal weer veel gaan experimenteren in vorm en inhoud.

M: Wat meer ontspannen dan het jaar daarvoor. Dit namens dat ik een duidelijker overzicht heb op wat er van mij verwacht wordt binnen de studie en omdat ik een beter inzicht heb op wat mijn persoonlijke doelen zijn.

 

Wat ga jij volgend jaar toevoegen aan de blog?

J: Misschien dat ik visuele poëzie ga maken met krantenknipsels, maar het zou ook zomaar kunnen dat ik dat niet ga doen. Ik weet het nog niet.

L: Mij lijkt het leuk om computergames te promoten als vertellend medium. Op deze opleiding wordt hier nog nauwelijks aandacht aan besteed, terwijl games naar mijn idee heel interessante verhalen kunnen vertellen.

M: Het leek mij leuk om naar aanleiding van de scriptie Worldbuilding een reeks korte verhalen op te zetten met telkens een andere schrijver binnen dezelfde wereld(of hetzelfde personage). Zo word er door de loop van het jaar één korte bundel in elkaar gezet, met niet alleen verschillende schrijfstijlen, maar ook technieken. De schrijver zou dan nog een klein stukje informatie toe kunnen voegen om te duiden wat voor technieken (PC)hij/zij heeft toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *