Dubbel D maakt kennis met Mathijs Verboom

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

Omdat dit de eerste keer is, stellen wij ons nog even voor. Wij zijn Diede en Dyllan en wij gaan dit jaar kennismaken met leerlingen en docenten van de opleiding Writing for Performance. Als eerste maken wij kennis met het opperhoofd, de topbobo, de opleidingsregisseur, en nog vele bijnamen die hij ook niet heeft, Mathijs Verboom.

Naam : Mathijs Verboom

Leeftijd : Iets met grijzende slapen

Vak : Van alles en nog wat

Op de schrijfopleiding sinds?

2011, geloof ik

Als wat?

Als docent eerst, daarna als interim studieleider, en dat werd uiteindelijk officieel hoofddocent, wat in feite hetzelfde is als studieleider, maar dan onder een andere naam

Waarom dit?

Omdat het uitdagend en zeer divers werk is. Ik bedoel: ik kan les geven, de contacten met het werkveld onderhouden, heerlijke vergaderingen bijwonen binnen de HKU, krijg gratis broodjes en koffie en ontmoet zonder uitzondering inspirerende schrijfstudenten

Kies een zelfgeschreven stuk tekst.

Tenslotte, in opluchting en ontzetting, vederlichtheid en vertrouwen, valt de jongen de diepte in.

Zijn kleine lichaam, dat hoop bood op een vreedzaam einde, is uit het zicht verdwenen.

Kreten van ontzetting.

Een doffe klap, als een stukslaan op de stenen.

Het licht dat wegsterft.

Het donker.

Het einde.

Het applaus.

Het begin.

Wat zegt dit stuk over jou?

Ik ben opgeleid als acteur en ben daarna toneelschrijver geworden (onder andere, eigenlijk ben ik een manusje van alles). Ik heb de tekst gekozen omdat het het laatste is wat ik geschreven heb. Het vreemde van deze baan is dat het best moeilijk is tijd vrij te maken om aan eigen projecten te werken. Maar dit jaar ben ik ook zelf weer gaan schrijven, en dat bevalt me. Bovenstaand fragment is onderdeel van een tekst die bedoeld is om onuitvoerbaar te zijn. Mijn eigen dramolette als het ware.

Waar schrijf je nu aan?

Onuitvoerbare stukken. We gaan het die regisseurs eens even heel moeilijk maken!

Wat doe je hiernaast?

Ik schrijf, regisseer, zit in fondsen die subsidies verstrekken en geef ook dramalessen aan jongeren. O ja, en ik voed een puber op, dat is natuurlijk ook een belangrijke taak.

Wat is je ambitie?

Voor de opleiding om onze scenarioleerlijn verder te ontwikkelen zodat we straks studenten gaan afleveren die het verschil gaan maken zowel op gebied van theater als film en tv. Dat gaat gebeuren, dat weet ik zeker. En verder ben ik vooral gelukkig als ik schrijf. Veel schrijven dus!

Welke vraag heb je altijd al willen beantwoorden in een interview? (dat mag nu!)

“Hoe was het om die moeilijke tweede plaat te maken?”

Die vraag stellen ze vaak aan muzikanten. Ik ben geen muzikant maar ik zou antwoorden: het was een hel en dat is aan het resultaat af te horen. Laten we maar hopen dat er iemand is die ernaar wil luisteren.

Hoe heeft je basisschool jou gevormd?

Ik herinner me vooral dat de liefde voor theater in die periode van mijn leven is aangewakkerd. Een liefde die nooit meer gedoofd is trouwens.

Dubbel DDouble D bestaat uit Dyllan en Diede. Onze eerste kennismaking zit er op. Over twee weken maakt Dubbel D kennis met een nieuw persoon van de opleiding Writing for Performance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *