Dubbel D maakt kennis met Vera en Jet

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

Wij maken even kennis met de makers van Even Tussen Ons.

Naam : Jet Wiechers en Vera MorinaDSC_0574_2

Leeftijd : 21 en 19

Leerjaar : Jaar 2

Op de schrijfopleiding sinds?

J: Anderhalf jaar

V: 2014

Als wat?

J: Leerling, lid van de blogredactie, enthousiasteling

V: Student

Waarom dit?

J: De schrijfopleiding is een opleiding die theorie en praktijk telkens koppelt. Op basis van jouw teksten wordt de kritiek toegespitst, het is dus heel persoonlijk. Ook leer je niet alleen het vak van schrijver, maar ook dat van dramaturg van je medeleerlingen. Ik ben dus niet alleen bezig met mijn eigen verhalen, maar ook zeer betrokken bij die van mijn collega’s.

V: Omdat het zo fijn is om mijn docenten van de middelbare school drie keer uit te moeten leggen wat ik nu doe. En wat ik daarna word.

Kies een zelfgeschreven stuk tekst.

Tekst van Jet

Flash-back, int. woonkamer familie Jacobs, dag

Het huis van de familie Jacobs is modern ingericht, duidelijk naar Zweeds design. Vooral geen poespas. Ook is alles tot in de puntjes opgeruimd.

Tegenover PAUL en WOUTER, op een bank komen in snelvaart verschillende personen langs:

– Twee mollige vrouwen

Vrouw 1 (In Kroatisch)

Wij zijn erg geschikt.

Vrouw 2 (in Kroatisch)

Ja, wij zijn erg geschikt.

– Een vrouw in zwarte kleding. Ze barst in huilen uit zodra ze gaat zitten.

– Een gezin met vijf kinderen. De kinderen rennen rond door de ruimte. Een peuter kotst op de moeder.

Man

Wij staan overal voor open.

– Een paar oudere swingers met weinig kleren aan. De man legt zijn hand op het been van wouter.

Wat zegt dit stuk over jou?

J: Ter verduidelijking: dit is een fragment uit het begin van het scenario dat ik heb geschreven in de les van Kees Roorda, genaamd ‘In Verwachting’. Het gaat over vijf ouders die beslissen samen een kind te nemen en uit praktische overwegingen met elkaar in één huis gaan wonen. Toch gaat dit niet zo makkelijk als gehoopt; door halsoverkop in dit avontuur te duiken, worden ze verrast door alle obstakels die het gedeeld ouderschap met zich meedraagt.

Waarom ik dit fragment heb gekozen, is omdat het iets over mij als persoon en over mij als schrijver zegt. Ik ben namelijk zelf kind van veel ouders (ingewikkeld verhaal, mocht je geïnteresseerd zijn, betaal m’n biertje en ik vertel je alle ins en outs). Ik heb dit altijd heel leuk gevonden, overload aan cadeaus en liefde, maar ook interessant. Welke band krijg je met elkaar, als je het ouderschap deelt? Is het wel zo makkelijk samen een kind op te voeden als je niet verliefd bent? Met deze vragen ben ik aan de slag gegaan.

Als schrijver herken ik mezelf vooral terug in de komische schrijfstijl. Toch is mijn doel niet alleen het publiek aan het lachen te maken. Ik probeer de komische kant te combineren met situaties die juist ernstig of serieus zijn. Zo ontstaat er voor mij een spannende dubbelheid in teksten.

Kies een zelfgeschreven stuk tekst.

Tekst van Vera

AARON IK WORD GEK VAN JOU!

VAN DAT IK JE HELEMAAL NIET KEN

MAAR AL BIJNA VERLIEFD OP JE BEN

VAN JE HAREN OP JE RUG VAN

DAT JE WEGLIEP MAAR JE KWAM

WEER TERUG. JE KWAM ZELFS NAAST

ME ZITTEN EN VANAF DAT MOMENT

GING ALLES EEN BEETJE VLUG

JE HAD TWEE BORSTEN OP JE SHIRT

BIJNA NET ZO MOOI ALS DIE VAN

MIJ

IK WOU ZE AAN JE LATEN ZIEN

MAAR OP DE GANG LIEP IK JE

PER ONGELUK VOORBIJ

JE MOET WETEN DAT DAT ME SPIJT

AARON, IK VRAAG AAN IEDEREEN

OF ZE JE KENNEN WANT IK WIL

GEWOON MET JE SAMENZIJN.

Wat zegt dit stuk over jou?

V: Dit was het eerste stuk dat ik schreef op en over de Schrijfopleiding. Tijdens de audities. Daarbij communiceert het vrij direct, volgens mij doet het gros van wat ik schrijf dat nu nog steeds. God, ik ga helemaal anders typen nu ik weet dat dit op de blog komt.

Waar schrijf je nu aan?

J: Ik leg nu dus mijn laatste hand aan mijn scenario ‘In Verwachting’. Voor de les van Nirav Christophe ben ik bezig met een eenakter. Ook schrijf ik voor een derdejaars theaterdocent een stuk genaamd ‘Lights of Warsaw’.

V: Mijn eerste 45-minutenregie over drie vrouwen in een bruidswinkel. Heet dat zo? Ze passen bruidsjurken. En een eenakter over een jongen op de Kleinkunstacademie.

Wat doe je hiernaast?

J: Vorig jaar heb ik illustraties geschilderd voor een jeugdvoorstelling ‘Brave Hendrik’. Ook probeer ik nog zo veel mogelijk te acteren. En ik houd van koken.

V: Een burgerlijk leven leiden (incluis koken en wassen), naar de Fit For Free gaan, naar Theater Bellevue gaan, met mijn oma bellen en dat allemaal terwijl ik naar RTL5-programma’s kijk.

Wat is je ambitie?

J: Dat weet ik niet zo goed. Eigenlijk wil ik me zo breed mogelijk opleiden, zodat ik niet alleen kan schrijven maar ook als bijvoorbeeld acteur, regisseur, dramaturg of illustrator aan de slag kan. En natuurlijk wil ik dingen maken die er op een of andere manier toe doen, wat dat ook moge betekenen.

V: Als ik eerlijk ben: ik heb nooit heel veel ambitie. Is dat handig om online te hebben staan? Ik probeer de dingen die ik nu doe zo goed mogelijk te doen. Ik hoop zo veel voor de toekomst. Dat ik geld kan verdienen door dingen te doen die ik leuk vind om te doen, met mensen om me heen die talentvol zijn en gelukkig. Iets met gezonde kinderen en niet te erg uitscheuren. Een huis in de Eerste Helmersstraat en dat Ernst van der Pasch nog een programma maakt.

DUBBELDDit was de eerste dubbele Dubbel D. Over twee weken maken wij weer kennis met iemand van de schrijfopleiding. Tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *