Een authentieke rendiertrui

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

Door Rafaëlle Kwakkel (jaar 2)

rendier 1

(Opkomst Quilfort. Een jongen van net eenentwintig, maar hij ziet er gepijnigd uit. Driedagen baardje op een brede kaaklijn, woeste krullen, donker haar en donkere ogen. Een moeilijke persoonlijkheid. Twee aanbid(d)(st)ers aan iedere vinger, bewonderd in de veilige omgeving van zijn slaapkamer, diep gerespecteerd in de wijde wereld daarbuiten. Zijn gitaarspel wordt gekenmerkt door volmaakt gekunstelde ongekunsteldheid, met een vleugje improvisatie. Je voelt dat hij zich van de fascinerende kant van zijn introverte trekken bewust is. Een gespannen natuur, ziet er vermoeid uit. De krachtig gevormde mond en kin contrasteren opvallend met de romantische uitdrukking in de diepliggende ogen. Die tegenstelling wijst op een welhaast onoverbrugbare kloof tussen emotie en verstand, als waren denken en voelen door een of andere gewelddadige wilskracht elk in hun eigen wereld opgesloten. Hij kijkt scheel van de zenuwen en knakt zijn gewrichten voortdurend. Het zou onjuist zijn om hem authentiek te noemen. Authenticiteit is een omstreden begrip in de filosofie. Maar hij zou graag authentiek op een authentieke manier zijn geweest.)

QUILFORT
Pim, man! Waar is Berend?

PIM
Berend kon niet gast, te weinig treinen van Amsterdam naar Utrecht en van Utrecht naar Amsterdam of zo, pussy. Die studie Sterrenkunde maakt hem nog psychotischer dan hij al was.

QUILFORT
Wat is deze, deze man. Maar heb je dan…

PIM
Ja, ik bellen, maar ik dacht kan dat wel, incestueuze situaties en meer drama…

QUILFORT
Pluck?

PIM
Ja, van die jamsessie bij mij thuis?

QUILFORT
We hebben elkaar eerder ontmoet.

PIM
O ja! Dat was wel wat toen hè. Moeten we nog een keer doen. Ik hoop dat je dan geen onderburen meer hebt.

QUILFORT
Rachel moet gewoon niet nog brandende houtskool naar beneden trappen. Soms is ze zo fucking dom. Maar waar is Pluck dan?

PIM
In de keuken?
(tot Pluck)
Hé, Pluck! Quilfort zoekt je!

QUILFORT
Wie zoekt er niet naar Pluck?

PLUCK
Niet weer zo beginnen. Had ik me Janna moeten herinneren? Ze zegt dat we elkaar al gezien hebben.

QUILFORT
Serieus?

PLUCK
Ja. Ze was ook bij Poliça, in Paradiso? Ik weet nu weer dat ik haar zag, en die vriendin van jullie, Marsja? Ze had van die bordeauxrode overknees aan. Ik vond dat ze er tof “gemaakt” uit zag. Ze ziet er altijd tof “gemaakt” uit.

QUILFORT
(glimlachend) En wat had jij aan, Pluck?

PLUCK
Een rokje van de Episode en mijn lievelingstrui van een obscure Engelse onlineshop waar ze zich specialiseren in rendiertruien. Maar ik weet het niet zeker. In ieder geval vintage.

QUILFORT
Zo’n rendier stond je vast goed.

PLUCK
Ik weet niet of mensen begrijpen dat het best moeilijk is om origineel te zijn. Ik denk dat originaliteit teveel wordt gezien als iets geforceerds. Iets onechts. In ieder geval worden tegenwoordig meer meisjes dik door de toenemende verkoopcijfers van H&M dan door iets anders. Daarom is iedereen in Utrecht zo lelijk.

QUILFORT
Daar heb je vast lang over nagedacht. Er is ook niets wat jou ontgaat, of wel? Ben jij nou depressief of volmaakt gelukkig? Dat schijnen op dit moment de enige twee opties te zijn.

PLUCK
O, ik ben geen van beide. Volmaakt geluk is dingen op een simpele manier bekijken en depressies komen voort uit de moeilijkheden die simpel kijken opleveren. Het is allemaal zo relatief en eigenlijk ook een soort opgelegde levensvisie.

QUILFORT
Jij bent een vrijdenker?

PLUCK
Soms. Al is dat een levensvisie die wel erg moeilijk vol te houden is.

QUILFORT
Wat zouden die subsidietrekkers van kunstopleidingen en Psychologie vinden van jouw opgelegde vrije wil?

PLUCK
Ha, psychologie. Laatst was er toch een onderzoek dat mannen écht fysiek en mentaal beter zijn dan vrouwen? Dat komt alleen maar omdat mannen beter te onderzoeken zijn dan vrouwen. Vrouwen zijn een mysterie.

QUILFORT
Je denkt dat de vrouw boven de wetenschap staat?

PLUCK
De werkelijkheid is complex. De wetenschap is logisch. Daarom gaat wetenschap je niet verder brengen in deze wereld.

QUILFORT
En vrouwen zijn de werkelijkheid, dus complex?

PLUCK
Vrouwen met rendiertruien, ja.

QUILFORT
Dat ben ik met je eens. Maar ga anders even mee naar mijn kamer, ik heb mijn gitaren opgehangen. Wat doe je eigenlijk in Utrecht? Of vraag ik nu naar de bekende weg?

PLUCK
Vrouwen zijn complex. Vragen aan vrouwen zijn nooit een bekende weg.

QUILFORT
Even niet complex? Gezelligheid of seks?

PLUCK
Seks. Gezellig wordt het pas met je eerste kwartje een kwartier achter je kiezen. Seks kun je ook hebben zonder dat het gezellig is.

QUILFORT
Seks kan zo simpel.

PLUCK
Soms. En soms is het een uitgekookt spel, Quilfort. En soms is het een gesel.

QUILFORT
Hoe zie jij dit?

PLUCK
Als een combinatie van alledrie.

QUILFORT
Ik ben praktisch gezien ook een vrouw. Ik kan erg goed multitasken.

PLUCK
Petje af.

QUILFORT
Maar waarom ben je hier nu dan pas? De zomer is al voorbij.

PLUCK
Ik zeg je toch, die bosraves interesseren me niet. Teveel een pillenhol. Men is óf op jacht naar vers vlees, of bij gebrek daaraan naar chemische substituten. Ik geef de voorkeur aan huisfeestjes, zoals de jouwe. Hier kun je tenminste goede gesprekken voeren, en zonder verkeerde implicaties mensen dingen vragen. Ik wilde jou iets vragen.

QUILFORT
Ik hoop niet dat het om iets lulligs gaat, Pluck. Lullige dingen gaan me erg moeilijk af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *