Essay 7: Voortplanting? Ik schrijf liever

Latest posts by Anne Hazeleger (see all)

“Mama ik heb seks”, zei ik tegen mijn moeder. Ik was toen zestien jaar. Nadat er was gevraagd of ik het wel veilig had gedaan en er taart was gekocht, gingen we naar de dokter… Tijd voor de pil. De dokter vroeg wat de reden was waarom ik aan de pil wilde om vervolgens uit te leggen waarvoor de pil was. Het komt er op neer dat je niet zwanger raakt als je de pil slikt. Als laatst werd mij nog even met een langzame stem en een schuddend vingertje benadrukt dat ik de pil ab-so-luut niet mocht vergeten. Met het recept voor de anticonceptiepil ging ik huppelend naar de apotheek. Een week later was alles gepiept, neuken kon nu zonder condoom!

“Papa ik heb seks”, zei ik tegen mijn vader. Nadat mijn vader twee weken niet tegen mij had gepraat zei ik tegen hem: “Ik slik de pil.” Toen praatte hij weer tegen me. De zinnen “Ben je nou helemaal gek?”, “Dat heeft die moeder van je zeker geregeld” en “Zo neukt iedereen er maar op los”, kwamen in verschillende, vergelijkbare versies voorbij. We hebben het er daarna niet meer over gehad.

Een pilletje per dag en het garandeert 99.5 procent betrouwbaarheid. De pil voorkomt de eisprong, maakt het slijm in de baarmoederhals taai zodat de zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen en gaat de innesteling van het eitje tegen. Dat klinkt ideaal maar toch zijn de meningen er over verdeeld. Wat doet dit pilletje met het gedrag van een jong meisje?

Pijpen, beffen, neuken en andere verantwoordelijkheden

Laten we het moment even schetsen. Je bent jong, nieuwsgierig en probeert dingen uit. De plaatjes uit het biologie boek zijn opeens helemaal niet meer van toepassing want het gebeurt nu in het echt. De kleren zijn uit, jullie liggen in elkaar verwikkeld in bed, ouders zitten beneden op de bank, je eenpersoonsbed van Leen Bakker kraakt natuurlijk net te hard, de muren dateren uit de jaren 30, je bent allebei geil, moeder schreeuwt van beneden of jullie nog thee willen, jullie schreeuwen nee terug. De piemel staat overeind en hij weet dat je aan de pil bent…durf je dan nog te zeggen: “Oja, de condooms liggen in het nachtkastje.” Nee dat durf je niet. En dan is de piemel al naar binnen. De dokter heeft mij geleerd dat ik niet zwanger kan raken door de pil. Stel dat ik niet aan de pil zat, misschien had ik dan wel op latere leeftijd seks. Of misschien wel met een andere jongen. Ik vraag me af of ik te jong was voor seks en in hoeverre de anticonceptiepil mij heeft beïnvloed in mijn keuzes op seksueel gebied.

Mijn zusje is nu tien jaar, ze zit veel op haar tablet en Iphone, heeft Instagram en zit op chatprogramma’s zoals Moviestar Planet. Mijn zusje is fan van Katy Perry. Niet alleen omdat ze mooi zingt maar ook omdat ze mooi is, volgens mijn zusje is ze perfect. Als ik mijn zusje vertel dat Katy Perry veel make-up op heeft en de foto’s zijn bewerkt, luistert ze al niet meer. Mijn zusje is veel met haar uiterlijk bezig, ze wordt gepest en pest anderen, doet met de nieuwste mode mee en kopieert anderen. Natuurlijk hoort dit bij haar leeftijd maar dit laat wel zien dat ze beïnvloedbaar is. Nou wil ik niet zeggen dat ik dat niet was toen ik tien was maar ik werd niet overspoeld door knappe half blote vrouwen op Instagram. Mijn zusje wordt constant blootgesteld aan seks-activerende beelden. Rebecca L. Collins beweert in haar onderzoek over seks en kinderen, dat kinderen van deze tijd eerder seksueel actief zullen zijn omdat zij vaker en meer aan seks-activerende beelden worden blootgesteld. De hormonen spelen eerder op jonge leeftijd op en de kans dat kinderen al eerder gaan experimenteren is daardoor groter.

Nou weten kinderen tot op zekere hoogte evenveel als volwassenen, alleen begrijpen ze minder. Daarom maak ik mij zorgen wat er gebeurt als mijn zusje over drie jaar een vriendje heeft. Misschien denkt ze dan dat ze aan seks toe is omdat haar brein al jaren is volgepompt met seks-activerende beelden. Haar hormonen zijn er al aan toe. Of ze dan nog nee durft te zeggen vraag ik me af. Ervan uitgaande dat deze jongen ook overspoeld is met deze beelden en ook niet beter weet. Tegenwoordig is er al steeds meer voorlichting over social media op middelbare scholen, maar ik betwijfel of dat genoeg is. Zijn de hormonen die al die jaren al zijn geprikkeld niet allang de baas over de hersenen? Zoals ik al zei, kinderen weten veel, ze begrijpen alleen niet altijd alles. Een zwangerschap zit in een klein hoekje. In dat opzicht is de pil dan juist een veilige keus.

Rammen, zo hard als maar kan!

Ik had het met mijn mannelijke vrienden over hun neuk-gedrag. Wat? Neuk-gedrag? Ja. Een naar woord maar vrijen kan ik het niet noemen. Bij mijn vrouwelijke vrienden neem ik voorzichtig polshoogte zonder mijn feministische blik al te veel te laten doorschemeren. De meeste mannen neuken hard, de meeste vrouwen willen vrijen. De meeste jongens neuken hard, de meisjes begrijpen niet waarom seks nou zo’n pijn doet. Als ik aan mijn mannelijke vrienden vraag waar zij hun standjes en vingertechnieken vandaan toveren, dan zeggen ze dat ze dat op gevoel doen. Dat je de vrouw moet aanvoelen. Toch lijken deze vlugge vingerkunstjes toch wel erg veel op de circus act die op de poes van Bobbi Eden wordt uitgevoerd. De vingers worden als een terreuraanslag op de clitoris neergeramd en deze wordt even flink wakker geschud. En waarom een piemel in je slokdarm moet zitten in plaats van in de mond?
Als laatst wordt de penis naar binnen gejonast en de vrouw bereden met een tempo dat het paard van Ankie van Grunsven niet eens kan bijhouden. De studentikoze bierbuiken kletsen tegen elkaar en de vrouw kreunt zonder te weten waarom. Dat is natuurlijk gevoel. Seks moet hard en snel, blijkt uit beeldmateriaal van Pornhub en Youporn. Je kan hier om lachen, maar ik wist als zestienjarig meisje niet wat die naakte mensen nou aan het doen waren. Toen ik met seks begon merkte ik dat deze ‘sekstechnieken’ werden toegepast en ik ging hier in mee. Ik herkende ze, Bobbi deed het ook. Kreunen om het kreunen, seksen om het seksen. Zo moet het toch Bobbi?

Kinderen die seks hebben moeten zich bewust zijn wat seks op lichamelijk en geestelijk niveau inhoudt. Ze verbieden om seks te hebben heeft daarom geen zin. Ouders en ook scholen zouden daarom een meer progressieve houding moeten hebben wat betreft voorlichting. Als een jong meisje seksueel actief is, betekent dat, dat ze zwanger kan raken. Toen ik net begon met seks en het met mijn vader over seks had, zei hij: “Als je zelf vindt dat je oud genoeg voor seks bent en je raakt zwanger, dan ben je ook oud genoeg om met de gevolgen te kunnen dealen.” Einde gesprek, dat was de voorlichting. Overigens is mijn vader ook geen voorstander van abortus.
Je zult misschien begrijpen dat dat een meisje van zestien niet helpt. Ik was zestien, had seks, mocht geen seks, mocht niet aan de pil, mocht niet zwanger raken, mocht geen abortus plegen en moest zelf met de gevolgen dealen. Ik kan wel stellen dat mijn brein toen blokkeerde.

Waarvoor is seks eigenlijk?

“Met seks moet je minimaal wachten totdat je twintig bent en je mag niet met teveel jongens seks hebben.” Volgens mijn vader zijn mannen apen die in de bosjes liggen. Ze liggen te wachten totdat er een vrouwtje voorbij komt en daar springen ze bovenop. Als het mannetje sterk genoeg is, bezwangert hij het vrouwtje. Het mannetje vindt het lekker omdat hij moet klaarkomen. Vrouwen hoeven niet klaar te komen.
Ik zag de pil hierdoor als een onrein iets. Ik zag mezelf als een onrein iets. Met seks moet je wachten totdat je mi-ni-maal twintig bent. Ik was nog lang geen mi-ni-maal twintig.

Op de middelbare school hadden wij een meisje, ‘Patricia Pijpslet’ werd ze genoemd. Er werd gezegd dat ze in de pauze jongens pijpte. Ik grapte vrolijk mee over Patricia. “Dat is d’r, Patricia Pijpslet!” arme Patries. Ik zag Patrica als onrein. Ik wilde niet onrein zijn. Zowel de jongens als de meisjes pestten Patricia. De jongens wilden geen meisje dat al de hele school had gepijpt. Zo’n meisje is een slet. Zij wilden wel gepijpt worden, de meisjes wilden geen slet zijn. Dus wij schreeuwden net zo hard mee. Wanneer ik seks met een jongen heb, betrap ik mezelf er op dat ik denk aan Patricia. Ben ik nu niet een Patricia? Na hoeveel jongens ben je een Patricia? Kunnen jongens een Patricia zijn?

Nu, een aantal jaar later, heb ik mijn vader toch nog eens gevraagd of hij zijn ‘stelling’ met argumenten kon onderbouwen. Mijn vader zei zowaar niet zoveel. Hij wees me op een opstel van paleontoloog Stephen Jay Gould waarin de kwestie “Waarom komen vrouwen klaar?” aan de orde komt. Heeft het überhaupt evolutionair een voordeel? Gould beweert dat vrouwen kunnen klaarkomen, omdat mannen moeten kunnen klaarkomen. Vrouwen profiteren mee van het feit dat reeds vroeg in de embryonale ontwikkeling het weefsel moet worden aangelegd dat voor orgasme en ejaculatie bij de man zorgt. De clitoris van de vrouw is dus net zoiets als de tepels bij de man. Je zou dus kunnen stellen dat de clitoris een leuke toevallige bijkomstigheid is.

Goed, pa, ik begrijp je punt. Je moet jezelf als vrouw beschermen en je niet door de apen in de bosjes laten bespringen. Als mannen klaarkomen heeft het een functie, namelijk voortplanting. Bij vrouwen geen. Maar volgens mij ben ik allang beïnvloed door seks-activerende beelden en überhaupt door evolutie. We hebben de seksuele revolutie gehad, onze oma’s hebben hun bh’s in de hens gestoken. Onze oma’s gingen aan de pil omdat ze zin hadden door die toevallige leuke bijkomstigheid. Ja, onze oma’s waren geil! Hondsbenauwd-Spaans-geil, zo geil.
Is de pil dan niet ook een leuke bijkomstigheid? Een bijkomstigheid waardoor ik van mijn bijkomstigheid kan genieten zonder ongewenste bijkomstigheden.

Goed, waarom slikte ik de pil? Omdat ik seks wilde hebben zonder zwanger te worden. Wat is de voornaamste reden dat ik ben gestopt met de pil? Omdat ik betwijfelde of de pil mijn eigen keus was. Omdat ik bang was om beïnvloed te worden door allerlei factoren, zoals social media. Waarom heb ik seks? Omdat ik zin heb. Waarom heb ik zin? Omdat mijn natuur (Wat dat dan ook mag wezen) zegt dat ik me wil voortplanten.

Een quote van mijn vader:

“Men slikt de pil om maar lekker uit te stellen en tussentijds wordt er vergeten om GOED te kijken. Zodra het biologische klokje gaat tikken, kiest men maar één of andere aardappel……De gevolgen zijn dan niet te overzien want er komen kutschepsels uit.”

Want seks is voor voortplanting. De mannetjes moeten sterk zijn en voor ons vrouwen kunnen zorgen. Wanneer alle vrouwen de pil slikken en seks hebben om seks, is er dus geen tijd om ons met voortplanting bezig te houden. Ons ‘innerlijke gevoel’. Een zuiver en sterk ras. Maar goed, om Hitler hier nou bij te gaan betrekken gaat misschien een beetje ver. Ik vind het achterhaald dat de mannetjes voor de vrouwtjes moeten zorgen. Goed, de mannetjes zijn over het algemeen nog steeds sterker maar als ik het op deze westerse wereld betrek, dan heeft dat geen verder voordeel. We hebben meer dan genoeg mensen hier op de wereld en ons constant bezig houden met voortplanting… dat is niet nodig. En in de tijd dat ik me voorbereid op voortplanting, kan ik me dan niet bezig houden met bijkomstigheden?

Das een gevoel, da ken je nie uitlegge

We hebben seks en daar kunnen we niet omheen. Daarom zou er les in ‘gevoelens’ moeten zijn. Hoe werken de gevoelens en de gedachtegang van een man? Hoe werken die van een vrouw? In hoeverre hebben we overeenkomsten? In hoeverre verschillen we? Enkel voorlichting in hoe anticonceptie werkt en hoe een vrouw wel en niet zwanger raakt, is achterhaald en simpelweg niet meer van deze tijd.

Als zestienjarig meisje wist ik niet dat jongens constant botergeil waren. Ik wist wel dat ik nieuwsgierig was en mijn hormonen namen wel degelijk een loopje met me. Mannen kun je ook niet de schuld geven. Ze zijn jagers en willen nou eenmaal. Stel nou dat we op school les hadden gehad in ‘gevoel’, misschien was ik dan wel helemaal niet aan de pil gegaan. Ook zouden jongens misschien wel meer geduld met meisjes hebben. Of nog beter, als mijn moeder vroeger les in gevoel had gehad en wist dat ik op de hoogte was, dan was de pil misschien niet eens ter sprake gekomen.

“Mama, ik ben gestopt met de pil”, zei ik tegen mijn moeder. Ik was toen twintig jaar. Mijn moeder reageerde geschrokken en benadrukte nog even dat ze absoluut geen oma wilde worden. Mocht ik zwanger raken, dan mag ik haar direct bellen en dan gaan we samen naar de abortuskliniek. Ik schrok toen ze dit tegen me zei. Waarom ben ik eigenlijk ooit aan de pil gezet? Ik werd en word nog steeds gezien als een kind die geen verantwoordelijkheid kan nemen. Ja, de pil is een voorzorgsmaatregel maar daar leren meisjes en jongens toch niks van? Ik was een kind die seks wilde. Seks is een verantwoordelijkheid op zowel biologisch als gevoelsmatig gebied en dat moet je leren. De pil is daar geen oplossing voor. Dat is enkel een oplossing voor ouders die hun kind als onverantwoordelijk zien. Praten en voorlichting, dat is een oplossing. In een biologieles wordt verteld hoe je een condoom om doet en hoe de pil werkt. Hoe de gevoelens van mannen en vrouwen in elkaar steken, dat leer ik nu pas. Zonder pil en met steeds een beetje meer verstand. Aan de andere kant heb ik nog steeds seks en ben ik niet bezig met voortplanting. Ik schrijf liever.

One Comment

 1. Je was 9 jaar, verscholen achter je Donald Duck op de paarse bank.
  “Anne?”
  -“Ja, mam”
  “Je wilde graag een broertje of zusje toch?
  -“Ja”
  “Nou euhhhh, over 9 maanden krijg je een zusje”
  -“Mam? ben je de pil vergeten?”
  Mijn hoofd voelde en kleurde als een groeiende en gloeiende rode tomaat!
  -“Ik begrijp heus wel wat je bedoelt, hoor mam!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *