Essays voor bij het haardvuur: Het Dubbeldikke Kerstnummer van de Schrijfopleiding

De feestdagen: een tijd van eeuwenoude en splinternieuwe tradities. Maar wanneer wordt iets een traditie? Kun je een traditie beginnen? Of wordt het een traditie zodra je het wegens succes voor de tweede maal doet? Of pas na drie, vier, vijf keer?

Hoe dan ook: succes had-ie, de allereerste essaymarathon waarmee De Schrijfopleiding vorig jaar uw donkere feestdagen verlichtte. En verlichten zullen ze ook dit jaar. U hebt al kennisgemaakt met de huidige tweedejaars, omdat ze dit schooljaar uw blogredactie zijn. Maar komende twaalf dagen zult u ze van weer een heel andere kant leren kennen, als zij hun versgeschreven essays aan u presenteren.

Die essays schreven zij voor het vak Beschouwend schrijven. Ondergetekende, docent voor dit vak, deed een verwoede poging om de studenten te dwingen tot het schrijven van een essay op dialectische grondslag, waarin een voorspelbare opbouw van these-antihese-synthese gewenst is. Maar voorspelbaar zijn ze allerminst, deze schrijvers, en na eerst braaf te hebben gedaan wat de docent vroeg, lieten zij hun zeggingskracht al snel de dialectiek ontstijgen. Zo ontstond een fascinerende lessenreeks met een groep essayisten die elkaar steunden, prezen en het tegelijkertijd hartgrondig met zichzelf en elkaar oneens konden zijn.

Komende anderhalve week leest u het resultaat; elke dag een nieuw essay. Zo krijgt u visies op het onderwijs, op het subsidiestelsel van onze kunstensector, op het gebruik van (il)legale drugs en het desoriënterende effect van smartphones op ons leven. Maar u leest ook brieven aan toekomstige ouders, een zelfonderzoek naar seksisme, essays over de ware liefde, de waarheid achter geluk, de fictie van scripted reality-tv, en als klap op de vuurpijl loopt u door het leven als door een speeltuin of een gamewereld.

Als u nu nog niet verkocht bent…

Vanavond gaan we van start, dus check dagelijks even dit weblog en onze Facebook, en geef uzelf dat Dubbeldikke Kerstnummer van De Schrijfopleiding: een serie hartverwarmende essays voor bij het haardvuur, het beste geschenk voor onder de langzaam zijn naalden verliezende kerstboom.

 


Bron afbeelding: Fox Photos, Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *