Even kennismaken met…

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

DONEven kennismaken met:
Dionisius Antonius (Don) Duyns

Leeftijd:
48

Op de schrijfopleiding sinds:
2006

Als wat?
Eerst als docent van diverse vakken (o.a. schrijven zonder planning en dramolette) onder de bezielende leiding van Hubert Roza, daarna twee jaar als hoofddocent en sindsdien weer als gewoon docent, met de laatste tijd de nadruk op scenario-vakken. Ook geef ik nog steeds met veel plezier het door mij ontwikkelde vak ‘wellmade play’, omdat ik vind dat je als schrijver ook veel van structuur en techniek moet weten. Al heb ik zelf een hekel aan schrijfregels, ha ha.

Waarom de schrijfopleiding?
Ik zeg altijd: dit is de opleiding die ik had willen doen als ie in mijn jonge jaren al had bestaan. Nu heb ik me moeten behelpen met theaterwetenschappen in Amsterdam, waar ik overigens ook best een hoop geleerd heb. Maar ik ben een schrijver in hart en nieren, en dat past hier beter. Nog steeds word ik erg vrolijk van de schrijfstudenten en de soms absurde en prachtige dingen die ze schrijven.

Nevenactiviteiten?
Lesgeven is momenteel een nevenactiviteit. Mijn hoofdactiviteit is schrijven voor film en theater, soms televisie. Ik heb vooral veel gewerkt voor het Rotheater (Lang en gelukkig, Snorro, Woefsidestory, etc.) en Pieter Kramer, o.a. de filmversie van Lang en Gelukkig en de telefilm ‘Bannebroek’s got talent’. Een van de dankbaarste dingen die ik de laatste tijd heb geschreven is ‘Schijn’, voor Fahdaoui, over de coming out van een Marokkaanse jongen.

Favoriete gedicht?
Nu ‘Momenten 16’ van de door mij zeer betreurde overleden collega Cees van der Pluijm:

‘1999

Er hing iets vreemds en dreigends in de lucht
Alsof er iets bijzonders ging gebeuren
Een maandenlang onafgebroken zeuren

Met telkens weer een omineus gerucht
De tijdsprong zou ons naar de afgrond sleuren
Maar jij was voor geen ongeluk beducht

En toen opeens was het momentum daar
Momentum? Ach, het werd gewoon Nieuwjaar

Een oude eeuw ging feestelijk aan scherven
We dronken er een glas op tot besluit
En niets kon onze vrolijkheid bederven

Een nieuwe eeuw werd bruisend ingeluid
De eeuw waarin wij allen zouden sterven
Daar zag je vooralsnog niet zo naar uit…’

 

Favoriete toneelstuk?
 ‘Onschuld’ van Dea Loher. ‘Hamlet’ vind ik ook lang niet slecht.

Favoriete film?
Dat verschilt. Nu is het ‘Mad Max, fury road’ vanwege de kick die je ervan krijgt. Maar ook bijna alles van Kubrick, P.T. Anderson, Lars von Trier en Alex van Warmerdam.

Favoriete boek?
Lezen is een compulsieve bezigheid voor mij, dus ik kan bijna niet kiezen. Ben dol op Elsschot (Het dwaallicht!) en Kafka, maar ook het werk van Bill Bryson vind ik om van te smullen. En ik heb net een prachtige graphic novel van Scott McCloud gelezen: The sculptor. O, en ik vergeet mijn favoriete schrijver, Neil Gaiman, lees vooral zijn boek ‘American Gods’. Zo goed! Ik ken hem via oud-studenten Annet Bremen en Rineke Rosenboom.

Op dit moment bezig met:
het schrijven van ‘De gelaarsde poes’ voor het Rotheater en een ander stuk ‘Van Waveren’, met mijn goede collega en schrijfmakker Rik van den Bos. En ik werk aan een verhalenbundel voor Querido: ‘het lelijkste meisje van de klas’.

Wat zou je het liefste willen schrijven?
Nog een hoop mooie toneelstukken en films. Iets dat mensen zo raakt dat ze er helemaal kapot aan gaan, maar dan op een goede manier. Zoals ‘Angels in America’ doet, bv. Dromen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *