GROOTS GENIETEN MET GOOSSENS – Bakkie Pleur met een Kano

Aron Goossens

-
Aron Goossens (1997) is schrijver van theater en film. Met een liefde voor de absurditeit van het dagelijks leven, tragikomedie en tekst met een ruw randje. Volgens hem zijn veel mensen geobsedeerd door grote verhalen, terwijl echte grootsheid bij hem pas begint in de ‘kleine mens’.

“Persoonlijke verhalen fascineren me. Er is vaker gezegd dat we de realiteit niet kunnen verzinnen en daar ben ik het wel mee eens. Het begint bij het leven en vanaf daar kan je alles fictionaliseren.”

Zijn grootste kracht vindt hij bij het schrijven voor theater én film. Zodra een theaterstuk op een film begint te lijken en een film op een theaterstuk, weet hij dat hij als schrijver op de goede weg zit.

Bakkie Pleur met een Kano.

Een gevleugelde uitspraak van Harrie Jekkers.
Ik ontdekte de heerlijk klank van de zin ‘bakkie pleur met een kano’ in dit fragment:

De liefhebber herkent het misschien.
Tijd om te onderzoeken of er met een bakkie pleur en een kano te genieten valt.

Levensgenieters, het is tijd voor een nieuwe redactie en daarmee ook nieuwe rubrieken. December staat in het teken van de feestdagen, de tijd van samen komen. Een tijd om kou van buiten met binnen-hitte te compenseren. Daarom zal ik jullie meenemen in gemiddeld avondje sinterkerstoudennieuw feest waar aan alle kanten genoten wordt.

We trappen af. Het huis is tip top in orde. De kussens zijn opgeschut, de bank afgestoft en de verwarming is aangestoken. Het zijn de laatste lege minuten voor de gasten komen. Iedere autodeur die buiten dichtslaat kan goed nieuws betekenen. Momenten van anticipatie, je wil de wijn al opentrekken, maar dan gaat de bel.

“Hé hallo!”
“Wat leuk! Een bosje bloemen.”
“Wat ben je groot geworden.”
“Wat doe jij nu met je leven?”
“Zin in een bakkie pleur met een kano?”

Klinkt als een goede binnenkomer.
Maar is het een combinatie waar je ook echt van kan genieten?
Waar je alle facetten van het mooie leven in proeft.
Kortom: is het combinatie die de ware Bourgondiër in je naar boven brengt?

Ik probeerde de combinatie. Om te zien of de lekkere klanken van de zin overeenkomen met de smaak van koffie en koek.

Ik besluit er niet op uit te gaan. Iedereen die ooit in het centrum van Utrecht is geweest zal snappen waarom. Koffietentjes zijn een plaag. Zo’n grote plaag dat het me drie maanden lening zal kosten om overal koffie te gaan drinken en de lekkerste uit te kiezen.
Uiteindelijk smaakt de koffie thuis toch het allerlekkerste.

Dus ik zet mijn druppelaartje aan. Na een paar minuten toekijken is de koffie door het filter gesijpeld. Ik giet de drab in mijn favoriete mok. De kano leg ik netjes op een bordje. Ik maak mijn luie stoel vrij, ik maak er een momentje van.

Eerst een slokje koffie. Lekker, zoals verwacht. Precies de goede afweging tussen sterk en waterig. De eerste stoot van de cafeïne kick is te voelen, even de ogen dicht. Dan nu die kano. Mag even lekker in mijn koffie dobberen. Een kano die in de koffie heeft gedobberd smaakt eigenlijk gewoon naar koffie. Hooguit de amandelvulling is in smaak nog wel te herkennen.

Dan nog een slokje koffie om het kano papje weg te spoelen. De kano smaakt droog toch lekkerder. Ik zal het de bedenker nageven: het is een goede combinatie. Genieten gegarandeerd. Voor een volwaardigere koffie ervaring zou ik vanaf nu altijd voor een kano gaan.
Dat is geen verkoop praatje, want helaas heb ik geen sponsoringsactie met de kano fabriek geregeld.

Simpelweg genieten. Maar dit is nog maar het begin. Want het kringgesprek is nog maar net begonnen. Voordat we straks aan het voltallige diner gaan beginnen trekken we eerst een lekker biertje open. Om te proosten op datgene wat het waard is om op te proosten. Nu eerst nog een slokje koffie.

Over het bier volgende week meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *