GROOTS GENIETEN MET GOOSSENS – Bier en Balletjes

Aron Goossens

-
Aron Goossens (1997) is schrijver van theater en film. Met een liefde voor de absurditeit van het dagelijks leven, tragikomedie en tekst met een ruw randje. Volgens hem zijn veel mensen geobsedeerd door grote verhalen, terwijl echte grootsheid bij hem pas begint in de ‘kleine mens’.

“Persoonlijke verhalen fascineren me. Er is vaker gezegd dat we de realiteit niet kunnen verzinnen en daar ben ik het wel mee eens. Het begint bij het leven en vanaf daar kan je alles fictionaliseren.”

Zijn grootste kracht vindt hij bij het schrijven voor theater én film. Zodra een theaterstuk op een film begint te lijken en een film op een theaterstuk, weet hij dat hij als schrijver op de goede weg zit.

Bier en Balletjes

Ronde twee van de feestelijke decemberavond. Bakkie pleur is op en men is wel toe aan iets sterkers. De gespreksstof begint immers al op te raken en het familie ongemak moet wel dragelijk blijven. De pannetjes pruttelen al even maar het eten is nog niet klaar.

Bekend met het concept High Tea? Je drinkt thee, je vreet je vol met hapjes en je kan het vervangen met ontbijt en lunch. Het perfecte cadeau voor de gemiddelde millennial die ‘even lekker bij wil praten’.

Voor mijn verjaardag uitgenodigd voor een High Beer. Ik weet nog niet direct wat ik moet verwachten. Stukjes toast, cheesecake, mini croissantjes en… bier?

Wanneer ik er met een groepje vrienden op uit ga blijkt het toch anders te zijn. Een High Beer is een luxe aangelegenheid: meerdere speciaal biertjes en een breed arrangement aan hapjes.

Tijd om te onderzoeken of er met bier en balletjes genoten kan worden.

Bier uur van de feestavond begint zoals mijn High Beer begint. Een Chateau Neuborg, geserveerd in een blauw flesje. Wanneer we de vriendelijke barman met een plastic kapsel vragen wat dit biertje zo bijzonder maakt, weet hij het niet. Het deert niet want van het biertje valt wel te genieten. Daarnaast is het alcohol percentage ook hoog genoeg om het voorval: ‘ontoereikende kennis van barpersoneel’ snel te vergeten.

Wanneer het eerste biertje wordt aangevuld met een bakje vol olijven kan het geluk niet op.

Op de feestelijke decemberavond worden er ook olijven geserveerd. Daar wordt iedereen na een paar olijven wel moederlijk op zijn vingers getikt door een van de aanwezigen.

“Niet teveel olijven eten, dan lust je straks niets meer”

Niet aan de orde in de kroeg gelukkig. De Chateau Neuborg drinkt makkelijk weg. Zo makkelijk zelfs, dat een gevoelsmatige vijf minuten later ik uitkijk naar het nieuwe biertje.

Hier moet ik het plastic kapsel van desbetreffende kroeg nageven: hij is vlot. Voor ik het weet staat er een KlevereTien voor mijn neus. Een Belgisch biertje. Abdijbier volgens mij. Misschien ook wel iets anders, geen idee, het smaakt goed. Geniet-waardig.

Wanneer de eerste slok van het tweede biertje mijn keelpijp invloeit kijk ik met een half oog door het bierglas. De hand van plastic kapsel gaat over tafel. Hij is alweer weg voor ik ‘dankjewel’ kan zeggen. Broodjes, worst, kaas, gefrituurde loempia’s en balletjes. Het geluk kan niet op. Het genieten kan niet op.

De vette hap lonkt ook op de decemberavond, zeker na het tweede biertje. Een van de aanwezigen wil de kou trotseren, om snel even naar de schuur te rennen. Daar staat de frituurplan en een vriezer vol vettigheid. Op het moment dat dit overwogen wordt komt er gebulder uit de keuken.

“ETEN!”

Hopelijk wordt dat net zo genieten als de biertjes die haastig opzij worden gezet.

Over eten volgende week meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *