Hester Zijlstra winnaar van De Pluijm 2015

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

De allereerste Pluijm, de prijs voor de meest eloquente en erudiete afstudeerscriptie van het jaar, is vrijdag 26 juni 2015 uitgereikt aan Hester Zijlstra voor haar scriptie “De schaamte van de schrijver”. De Pluijm, in het leven geroepen na het overlijden van geliefd docent en scriptiebegeleider Cees van der Pluijm, werd uitgereikt door Cees’ partner Gert-Jan ten Brinke.

De PluijmDe jury, bestaande uit Nirav Christophe, Don Duyns, Gert-Jan ten Brinke, Inge Raadschelders en Jelmer Soes, schreef over de winnaar:

“Hesters studie over schaamte betreedt een nieuw onontgonnen onderzoeksgebied in het schrijven. Een in potentie zweverig onderwerp wordt zorgvuldig en opmerkelijk evenwichtig en systematisch uitgewerkt. Bronnen uit psychologie, filosofie, spiritualiteit, filosofie en schrijfliteratuur worden moeiteloos met elkaar verbonden in een zeer persoonlijk en toch uiterst vakmatig betoog. Dat maakt deze scriptie tot zowel een eloquente als moedige tekst. Met veel tips, strategieën, en oefeningen heeft dit praktijkonderzoek een grote toepasbaarheid voor hedendaagse toneelschrijvers. De toon is licht en niet problematiserend.”

De jury gaf ook een eervolle vermelding aan Yvo Nafzger voor zijn scriptie “Hij zweeg, zij weende. Een onderzoek naar strategieën die taal kunnen afbreken”. De jury noemde dit een “helder en prikkelend geformuleerde scriptie van een zeer erudiete auteur, met een vlot meanderende, bij tijd en wijle branievolle stijl. De jury heeft ervan genoten dat een gewichtig theoretisch onderzoek toch lichtvoetig en humoristisch beschreven kan worden.”
De winnaar van De Pluijm, Hester Zijlstra, wint niet alleen de wisselbokaal, maar ook een betaalde schrijfopdracht via het Lectoraat Performatieve Maakprocessen, namelijk het schrijven van een essay voor de eerstvolgende ‘HKU-bundel’ van Theaterboek. Ook beslist zij het volgende jaar mee over haar opvolger, en draagt zij de Pluijm aan hem/haar over met een eloquente en erudiete speech.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *