Het dieptepunt van de week #3

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

Eva1b&mDE DICHTER
Eva Toorop (jaar 2)

Ik heb een dichter als nieuwe vaste klant. Ik zal zijn naam niet zeggen, maar laat ik hem voor het gemak ‘De Dichter’ noemen.

Mijn ontmoeting met hem was op zich niet een dieptepunt: ik heb gelachen, maar hij heeft ook geprobeerd mij een les te leren. Ik heb een hekel aan mensen die mij onder werktijd een les proberen te leren: of het nou over het leven gaat of over de drank die ik hen aansmeer. Deze klant is wel anders dan de gemiddelde wijsneus, want van hem kan ik ook écht wat leren. Hij schudt namelijk gedichten uit zijn mouw. Een beetje zoals Job (die van die Ollekebollekes) dat ook kan. Ik vroeg mij af hoe De Dichter dat doet.

Dus dat vroeg ik ook.
‘Je moet er gewoon niet over na denken,’ zei hij. ‘Wanneer je ergens over nadenkt, wordt het alleen maar moeilijk en moeilijk is niet leuk. Je kan teveel nadenken over de liefde, over het leven en over je schrijven, maar dat maakt het allemaal niet leuker.’

Toen lachte ik maar stom. Zo van ‘ja, lekker makkelijk gezegd.’ Hij had ook al aardig wat bier achter de kiezen zitten, dus ik wist niet hoe serieus ik zijn advies moest nemen. Maar, het is allemaal waar. Deze week waren mijn teksten niet goed, omdat ik er teveel over na heb gedacht en er werkelijk te weinig aan heb gedaan. Geen letter op papier. Het leven. Ik wil niet in een existentiële crisis belanden, maar soms ‘doe’ ik het leven ook te weinig. Om over de liefde nog maar te zwijgen. Nogmaals, ik houd er niet van om met mijn neus op de feiten gedrukt te worden door vreemden, daarom noem ik dit moment het dieptepunt van de week. Helaas had De Dichter gelijk. En een vaste uitgever heeft hij ook, die hem af en toe belt van hoe en wanneer hij signeersessies heeft. En dat allemaal zonder nadenken.

Hieronder een kort gedichtje van De Dichter. Hij vroeg eerst of ik verliefd was. Daarin moest ik hem teleurstellen. Of ik een lievelingswoord had, vroeg hij daarna. ‘Jayus’. Dat is een Indonesisch woord voor een grap die zo verschrikkelijk slecht is, dat je er maar beter om kan lachen. Foto 03-05-15 21 23 27   Hij vond het zelf ook geen meesterwerk. Misschien zelfs een dieptepunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *