Het Groot Dictee der Schrijfopleiding 2017

Terug van weggeweest, en hopelijk hier om te blijven: het Groot Dictee der Schrijfopleiding. Zuchtend en zwetend vocht men zich tijdens het King Kong College van 20 februari 2017 langs de verwaterde spellingsregels, onhandige leenwoordconstructies en samenstellingen met of zonder verbindingsstreepjes. Voor wie het nog eens terug wil lezen, hier de integrale en (voor zover ondergetekende durft te stellen) foutloze tekst.

Een dag uit het leven van een taalpurist

Na door wat karikaturaal gekrakeel in het ov te zijn belemmerd, arriveerde de taalpurist bij de bushalte midden op het Janskerkhof. Enige tijd was reeds gepasseerd sinds hij vanmorgen zijn attaché van de authentieke, gemozaïekte keukenvloer had gepakt en zijn twee-onder-een-kapwoning had verlaten.

Bij aankomst in het godgeklaagd bedompte schoolgebouw der schrijverschap straalde het ochtendhumeur van zijn collegae, veroorzaakt door menig nachtelijk monnikenwerk met eigengereide baby’tjes, hem van heinde en verre tegemoet. Recalcitrant racete hij langs zijn naar cafeïne hunkerende confraters richting zijn lokaal, om zijn na aan het hart liggende aspirant-essayisten te onderrichten.

Voor deze slimmeriken had de flamboyante linguïst een erudiete les over anglicismen geprepareerd. Minutieus rangschikte hij zijn drieëntwintig ballpoints, in zoverre dat hij er te allen tijde een binnen de reikwijdte van zijn fysieke potentie had. Nog even nam hij de tijd om zijn gedachtegang te wijden aan het weidse uitzicht op het plein vol cafeetjes onder hem, voordat de kakofonie van literaire naïevelingen hem de komende drie uur zou preoccuperen.

Niet veel later was het ongebreidelde enthousiasme van de jonge docent subiet verhuisd naar een parallelle wereld. Te midden van een van zijn eloquentste exercities bemerkte hij dat het leeuwendeel van de groep met hun vers geüpgradede devices op een websiteje was beland en en plein public virtueel vier-op-een-rij zat te spelen.

‘Wat een gotspe!’ verzuchtte hij binnensmonds, bedenkend dat de adolescenten zich hiermee wel erg aan het stereotype conformeerden. Zoals zo vaak waren zijn toentertijd zo idealistisch gecreëerde didactische concepten weer naar de filistijnen geholpen. Als equivalent van de handdoek in de ring besloot hij tot het prematuur afraffelen van de les, en ontvluchtte de schrijversschool. Wachtend op de bus verwenste hij hartgrondig zijn eigen taalkundig engagement en prevelde: ‘Morgen wordt alles beter.’

Jelmer Soes, 20 februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *