‘Ik was laatst in een après-ski livestream, qua muziek verschrikkelijk, maar het idee was wel leuk.’

Doutsen van Gosliga

-
Deze in Voorburg gehuisvestigde Friezin in hart en nieren betreedt sinds 2018 na een blauwe maandag op de studie Archeologie en een afgeronde theateropleiding het strijdveld der schrijvers.
Doutsen van Gosliga (1997) is in schrijven zo veelzijdig als in haar interesses. Van jeugdtheater tot thriller en van absurdistische poëzie tot luchtige voorstellingen. Ze gaat de uitdaging graag aan met een dosis Friese nuchterheid en een snufje maatschappij kritiek.
Daarnaast beheert ze met veel enthousiasme de sociale kanalen van De Schrijfopleiding!

We zijn weer een week verder. Deze situatie begint me zo langzamerhand de keel uit te hangen, maar daar ben ik vast niet de enige in. Het schrijven gaat me alles behalve makkelijk af en de studiestress is de laatste tijd alleen maar toegenomen. Vandaag staan de laatste drie zoom-interviews op de planning en ik hoop ten zeerste dat deze gesprekken me een nieuwe boost gaan geven. Ergens ben ik wel opgelucht dat dit de laatste gesprekken zijn, 7 interviews binnen een week tijd is toch best vermoeiend. Maar goed, ondanks dat heb ik er wel weer zin in. De zenuwen hebben ondertussen plaats gemaakt voor positieve spanning en stipt om 10 uur ’s ochtends zit ik klaar voor mijn interview met Sebastiaan Hildesheim, vijfdejaars (Ja, die zijn er ook nog).

Aangezien ik weet dat Sebastiaan een liefhebber is van goede muziek zou je toch denken dat ik iets anders aan zou trekken dan een concertshirt van James Blunt. Maar nee, ik schaam me niet voor mijn obsessie wat betreft deze geweldige artiest. En daarbij snijdt de camera net het gedeelte van het shirt af waar ‘You’re still beautiful’ opstaat. Met alle positieve energie die dit shirt me geeft begin ik aan het interview.

‘Hoe gaat het met je?’

‘Eigenlijk best wel goed.’

Het valt me op dat veel mensen dit antwoord beginnen met ‘eigenlijk’. Alsof het niet vanzelfsprekend is je goed te voelen en er een soort verwachting is dat je je slecht voelt. Ik weet dat veel mensen zich kut voelen, maar het is echt niet raar om je goed te voelen. De één gaat nou eenmaal anders met zo’n situatie om dan de ander. Het is fijn dat het oké is om je nu even kut te voelen, maar het moet ook nog steeds oké zijn om je goed te voelen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar voor je het weet gaan mensen doen alsof ze zich verschrikkelijk voelen terwijl ze het eigenlijk wel naar hun zin hebben. En dat willen we niet hebben denk ik. Back to Bas…

‘Ik merk dat ik veel rust heb op dit moment. Ik heb eigenlijk heel goed kunnen werken de laatste tijd. Ik heb eindelijk veel aan mijn scriptie kunnen werken de laatste weken. Die is bijna af, ik ga alleen vandaag nog de conclusie schrijven (Is dus ondertussen af en ingeleverd, hoezee! – red.). Er is niet zo veel verandert voor mij. Ik was al een jaar minder op school en veel thuis aan het werken. Het enige wat er echt verandert is, is dat ik niet meer naar de kroeg kan.’

‘Is dat wat je het meest mist?’

‘Nee. Dat zou wel heel erg klinken alsof ik een alcoholist ben. Het enige wat ik echt heel erg mis is het makkelijk kunnen afspreken met vrienden. En dan vooral het fysiek contact wat daarbij komt kijken, ik ben nogal een fysiek persoon. Gewoon iemand een knuffel kunnen geven of even ouwehoeren. Dat mis ik wel. Maar ik spreek mijn vrienden nu wel veel meer. Dus er is wel contact, maar dan anders.’

‘Zie jij daarin dan ook voordelen van deze periode?’

‘Een groot voordeel voor mij is dat het duidelijk wordt met wie ik echt contact wil houden en met wie niet. In mijn vriendengroep zitten een aantal echt trouwe vrienden en juist omdat je afgezonderd bent en geen bezigheden hebt zie je die verbintenis veel meer. Ik heb ook gemerkt dat ik best wel een workaholic ben, dat besef ik me eigenlijk nu pas. Ik mag best af en toe was gas terugnemen, gewoon even ademen en op een ding focussen in plaats van vijf dingen tegelijk.’

‘Voel jij een druk om deze periode nuttig te besteden?’

‘Nee, ik las gisteren al hoe Sem dat zag. Jullie hadden het ook over routine, maar ik probeer dat juist niet te doen. Ik heb nog heel veel boeken die ik kan lezen en teksten die ik kan lezen. Ik heb allemaal dingen die ik kan doen, maar dat doe ik op mijn eigen tempo. Ik kijk waar ik op dat moment behoefte aan heb. Ik leef ook in een niet bestaand ritme nu. Ik ga naar bed wanneer ik naar bed ga en word wakker wanneer ik wakker word. Maar tussendoor ben ik wel productief. Dat resulteert er wel in dat ik bijvoorbeeld tot middernacht aan mijn scriptie bezig ben. En soms is dat overdag en dat is ook oké. Ik voel nu niet de druk om heel veel te moeten doen of heel veel te lezen of te schrijven. Het staat toch allemaal stil, dus het heeft niet zoveel zin voor mij om dat nu te doen.’

‘Hoe voelt het om af te studeren nu alles stilstaat?’

‘Het voelt een beetje dubbel. Zoals ik al zei heb ik nu juist het gevoel dat ik even door kan pakken, dat is fijn. Maar aan de andere kant zijn er ook momenten dat ik denk ‘waarvoor doe ik het?’, want wie weet hoe lang we in deze crisis zitten en of er daarna nog werk is. Maar ik probeer die gedachte een beetje weg te duwen. Anders verval ik in gedachtes als ‘het maakt allemaal toch niet uit’. Het voelt wel oké dat het nu allemaal stilstaat, dat alles mag en niet hoeft. En wat hierna gaat komen maak ik me op dit moment nog geen druk om.’

‘Probeer je nog wel je netwerk levend te houden? Je raakt elkaar makkelijk kwijt in zo’n situatie lijkt me.’

‘Ik weet niet of ik het echt levend probeer te houden. Ik gelukkig nog wel een voorstelling waar ik voor heb geschreven voor iemand van de EDU-opleiding, daar hebben we donderdag nog een lezing van. Verder heb ik niet echt contact met mensen uit mijn netwerk. Af en toe stuur ik wel eens een berichtje naar iemand, maar ik ben er niet heel uitbundig mee bezig. Ik heb ook het idee dat ik face-to-face beter ben. En ik heb ook wel een aantal netwerken die gewoon door blijven lopen. Ik ben bijvoorbeeld ook veel bezig met DJ’en en ik had daar een aantal vaste klussen, bijvoorbeeld bij de Schouwburg. Dat is natuurlijk afgelast, maar ik heb wel meteen een mailtje gekregen met de mededeling dat ze het volgend seizoen weer willen doen. Het is wel fijn om te weten dat ik volgend seizoen dat sowieso heb.’

‘Ga je nog meer livestreams doen?’

Ik moet eerlijk opbiechten dat ik nog geen enkele livestream van Sebastiaan heb geluisterd, misschien had ik dat van te voren even moeten doen. Maar goed, muziekinteresses kun je niet forceren. Ik zet toch liever een lp’tje van ABBA op. (Of draai je dat ook Sebastiaan?)

‘Misschien… Ik doe dat een beetje impulsief, het is niet dat ik van te voren bedenk zoiets te gaan doen en dat mensen daar naar moeten kijken. Ik probeer gewoon elke dag even te Dj’en en als ik zin heb om wat respons te krijgen zet ik een livestream aan. Als ik weet dat vrienden van me zich een beetje vervelen zeg ik ‘hee, ik zet een livestream aan, kom even lekker luisteren’. Maar dat gebeurt meestal gewoon, ik ga dat niet alleen inplannen.’

‘Is muziek voor jou nu je bron van ontspanning?’

‘Ja, muziek is dat altijd al voor mij. Deze koptelefoon heb ik bijna elk moment van de dag op en dan staat er muziek aan. Maar ik merk wel dat ik nu nog meer luister. Ik heb ook Dj-speakers aangesloten hier, dus het gaat het hele huis door. Maar een verschil is dat ik nu heel veel op zoek ben naar nieuwe muziek, terwijl ik normaal van mijn uitgebreide playlist altijd het bovenste gedeelte luisterde. Er zit ontspanning in, maar er zit ook verrijking in. Wat andere mensen met lezen hebben, heb ik met nieuwe muziek verzamelen. Daarin ontwikkel ik mij. Dat is ook prettig, het geeft een soort rust en zekerheid. Het vult ook een beetje het gat van het niet uit kunnen gaan of dansen met vrienden. Dansen doe ik nog steeds wel veel, nu gewoon in mijn kamer. Dat is ook rustgevend.’

‘Welke toffe nieuwe artiest heb je recentelijk ontdekt?’

‘Oeh dat is heel veel. Het zijn niet per sé nieuwe artiesten, maar meer nieuwe nummers. Ik heb het nieuwe album van Sef geluisterd, ik weet niet of je die kent. Dat bevalt me heel erg en geeft me ook hoop voor Nederlandse hip-hop. ‘

En of ik Sef ken. Na het zien van mijn favo roadmovie Rabat heb ik de titelsong ‘De leven’ van Sef aardig wat keren op repeat gezet. Ik zou hem zelfs mee kunnen rappen, als ik zou kunnen rappen tenminste. En dat kan ik niet, dus daag me niet uit alsjeblieft. Ik wil best het refreintje meezingen op verzoek.

‘Verder ben ik ook veel oude nummers aan het herontdekken. Laatst heb ik veel jaren 80 muziek geluisterd en daar nieuwe dingen ontdekt. Heel veel disco en buitenlandse covers. Ik heb geen specifieke namen nu.’

‘Ik hoor wel veel dat mensen oude muziek aan het terugluisteren zijn, of oude boeken lezen. Waar komt die nostalgie opeens vandaan?’

‘Ik denk dat het een soort verlangen is naar het bekende. Je camera is aan het vastlopen trouwens, ik weet niet of je dat door hebt.’

Dat had ik niet door nee. Na het eerste interview besloot ik mijn eigen beeld te verbergen om te voorkomen dat ik het hele interview naar mezelf zit te gluren. Dat doe ik overigens uit onzekerheid, niet uit ijdelheid. Maar dat hoef ik vast niet uit te leggen, ik geloof dat de meeste mensen in een videogesprek het meest naar zichzelf kijken.

Ik krijg mijn webcam niet meer aan de praat, dus Sebastiaan zal het voorlopig met een vastgelopen Doutsen moeten redden.

‘Ik denk dat het grotendeels een nostalgie is naar betere tijden. Sowieso heb ik het idee dat er wel veel nostalgie is naar de jaren 80, mensen die in die tijd zijn opgegroeid staan nu aan het roer van de cultuur. Misschien is het gewoon wat we nodig hebben, die positieve energie uit de jaren 80/90.’

‘Wat gebeurt er met je creativiteit wanneer je zo in je mogelijkheden wordt beperkt?’

‘Ik vind het wel meevallen hoeveel ik beperkt word. Ik denk juist omdat sommige tools niet meer bereikbaar zijn we met zijn allen weer creatiever worden. Mensen gaan online weer dingen proberen, online webseries of theater. Dat had ik zelf ook, ik kan niet meer draaien op feestjes en daarom bedacht ik die livestreams. Het is niet zozeer dat het beperkt is, maar het daagt ons allemaal uit om nieuwe dingen te proberen. Qua teksten schrijven word ik ook niet echt beperkt, maar het is wel anders. Normaal haal ik veel inspiratie uit de buitenwereld en dat is nu niet zo veel. Maar daardoor haal ik meer inspiratie uit mezelf. Dus het is niet zozeer beperkt, maar gewoon wat anders.’

‘Denk je dat het een verrijking is voor de kunsten? Dat we die nieuwe opties ook in de toekomst meer gaan gebruiken?’

‘Ik denk dat er wel degelijk nieuwe vormen ontstaan en er meer verschillende media worden gebruikt. Ik vraag me wel af of die vormen als we uit de quarantaine komen nog waardevol blijven. Voor nu is er een groot publiek voor, maar dat gaat wel afzwakken denk ik. Er zal ook thematisch van alles over gemaakt worden,  maar de vraag is hoe interessant dat nog is. Iedereen heeft het ook meegemaakt, dus je kent het al wel. Nu is er veel interesse in bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog omdat wij dat zelf niet hebben meegemaakt vinden we dat interessant. Dit hebben we nu allemaal meegemaakt, dus vinden we het dan nog interessant om naar te kijken?’

‘Wat is het eerste wat jij gaat doen als de quarantaine is opgeheven?’

‘Ik ga dansen met mijn vrienden. Dat mis ik het meest. Het weekend van de lock-down zou ik nog een feestje hebben en ik baalde toen dat het niet door kon gaan. Daar heb ik wel behoefte aan, gewoon lekker kunnen dansen met anderen in een ruimte. Als we dat weer kunnen doen gaan denk ik ook meer mensen dansen. Degene die nu aan de kant blijven kijken zullen ook gaan dansen. Iedereen heeft denk ik wel die behoefte aan onder de mensen zijn en bewegen en dansen.’

‘Misschien moeten we een dans livestream organiseren?’

Silent zoom disco, leuk man. Ik doe mee.

‘Ik ben er wel mee bezig geweest om een soort virtuele party te organiseren. Maar ik vraag me af hoe veel mensen in hun eentje in een kamer willen dansen terwijl anderen dat kunnen zien. Dus dat is nog even zoeken. Ik was wel laatst in een après-ski stream terecht gekomen. Dat was wel een soortgelijk initiatief. Mensen dansten daar ook alleen vanaf hun kamers (zie onderstaande foto). Het was qua muziek verschrikkelijk, maar het idee was wel leuk.’

‘Denk je dat gezelligheid op 200% terug komt straks?’

‘Ik denk wel dat er een soort wereldwijde feestsfeer komt, maar ik denk dat we ook wel beseffen dat we iets voorzichtiger kunnen zijn in grote groepen. We moeten alles sowieso weer langzaam opbouwen. Maar ik denk dat er veel mensen zullen zijn die zin hebben om te feesten en samen te komen. Laten we genieten van elkaar en wat we hebben.’

‘En jij hebt als DJ straks een propvolle agenda?’

‘Dat hoop ik, maar dat weet ik nog niet.’

‘Welke tegeltjesuitspraak vat deze periode goed samen?’

‘Ik heb een hele stomme, die staat ook op mijn Tinder. ‘Neem het allemaal niet zo heftig, neem liever nog een biertje’. Dat is een hele stomme uitspraak, maar het is wel een beetje hoe ik het beleef nu. Als je alleen maar met corona bezig bent de hele dag dan word je gek. Dus leef je leven een beetje, zie dit als een adempauze. Niks hoeft, alles mag. Je kan nu ook bij jezelf nagaan wat je nou echt wilt. Of het werk wat je doet is wat je wil doen. Of de mensen die je dierbaar zijn ook echt zoveel voor je betekenen. Zoek dat allemaal lekker uit, maar zie niks als een verplichting.’

‘Heb je nog dingen in je hoofd die je deze periode echt nog wil doen?’

‘Ik heb nog een lijstje met films om te kijken. En op nummer 1 staat afstuderen, dat lukt al aardig. En voor de rest misschien nog door mijn boekenkast heen gaan. Mijn kamer opruimen. En dat online feestje organiseren.’

‘Heb je nog film of muziek tips?’

‘Community staat nu op zijn geheel op Netflix, die moet iedereen een keer gezien hebben, dat is één van de best uitgedachte comedyseries naar mijn idee. Fargo, Master of None, Westworld heeft een nieuw seizoen. En qua muziek kan ik iedereen aanraden een livestream te luisteren van Marc Rebillet. Hij maakt improvisatie live stream met allemaal beats en het is ondertussen ook supergrappig. Het is gewoon een heel maf persoon die je op kan vrolijken als je even quarantainemoe bent. Ga je verder lekker verdiepen in video essays, zoek nieuwe muziek, ga een eiland bouwen op je Nintendo Switch.’

Ik heb The Sims 4 gedownload, ook een aanrader. Het interview zit erop, dus ik ga even kijken hoe het met mijn virtuele familie gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *