Je schrijft op wat het lekkerst uit je bek komt

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

De makers van Rundfunk schoven afgelopen maandag aan in de kleine zaal van het academietheater. De middelbare-schoollook werd ingeruild voor een nonchalant mutsje en een stoppelbaardje van drie dagen oud. Wij hebben het hier over de heren Tom Kalmthout en Yannick van de Velde. Een duo dat elkaar leerden kennen op de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie. Na een haast gelijknamige voorstelling op De Parade maakten zij de serie Rundfunk. “Als we nog geloofwaardige middelbare scholieren willen spelen, dan moet het nu. Anders gelooft niemand het meer,” aldus Yannick.

In 2014 verschijnt het eerste seizoen van Rundfunk op tv. Een zeer geliefde serie voor de mensen die middelbare school-af zijn. Maar ook de twaalfjarige zoon van Mathijs Verboom – hoofddocent van De Schrijfopleiding (Mathijs Verboom, niet zijn zoon) –  kan de nazigrappen zeer waarderen. Je kunt je afvragen of de ironie van deze grove grappen ook door dit jonge publiek begrepen worden. Op het internet zijn veel ‘haters’ zoals de mannen ze noemen. De termen racisme en discriminatie krijgen ze regelmatig om de oren gesmeten. Tim zegt dat dit soort reacties wel grappig zijn, maar als er kritiek gegeven wordt op ‘hoe de serie in elkaar zit’ komt dat harder aan.

Yannick en Tom werken als vrienden. Ze ontmoeten elkaar ’s morgens om 11 uur, dan gaan ze eten. Meestal krijgen ze daarna een anderhalf-uur-durende rush met heel veel getyp en mooie scenes, waarna er weer gegeten wordt. Daarna is het veel dagdromen en slap ouwehoeren. Of gaan ze weer naar de film. Of weer eten. Maar het gaat om die anderhalf uur durende rush. “Je schrijft op wat het lekkerst uit je bek komt,” zegt Yannick, en dat werkt blijkbaar.

De vraag of ze ook met schrijvers willen samenwerken wordt al snel weggewuifd; ze werken enkel met elkaar. Zelfs naar de dramaturg willen ze niet altijd luisteren. ‘De scene met de bezem’ is daar een goed voorbeeld van. Tom stapt op een bezem en probeert weg te vliegen. Hij springt, en belandt vervolgens met een rotklap op de grond. Deze scène is geen verdere toevoeging aan de verhaallijn, maar zet wel de toon van de serie neer: komisch en absurdistisch. Een schrijver zou hen alleen maar in de weg zitten. Het vragen om een e-mailadres laten wij dan ook maar achterwege. We kijken gewoon braaf naar het volgende seizoen van Rundfunk: najaar 2016.

En nu aan je weekend.

Anne & Julia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *