Kennismaken met Janneke

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

Leeftijd: 
22

Op de schrijfopleiding sinds: 
2012

Als wat: 
Leerling, student, chaoot, strebertje maar toch eerste-versie-werk-inleveraar

Nevenactiviteiten:
Studio Act2Act, werken achter de bar in een theater, een voorstelling bij Toneelgroep Amsterdam, andere toneelcursussen en -lessen, boeken redigeren, vrienden, uitgaan, dansen

Waarom de schrijfopleiding?
Dat is een beetje per ongeluk gegaan, en deels klopt het ook helemaal. Ik houd van verhalen vertellen en theater, dus ging ik na de middelbare school, een paar maanden backpacken door Nieuw Zeeland en een zomer werken naar de Vooropleiding Theater in Utrecht. Daar kreeg ik ook schrijflessen. Dat vond ik zo leuk dat ik selectie deed op de schrijfopleiding, en ineens werd aangenomen. Toch klopt het omdat ik heel erg van taal houd, van mensen, van kijken / observeren en er iets over op papier zetten, theatermaken en gedichtjes (en andere teksten) lezen, analyseren en schrijven.

Favoriet gedicht:
Ik herhaal je van Ingrid Jonker
Maar ik houd ook heel erg van alles van Annie M. G. Schmidt en Tjitske Jansen.
 
Favoriet toneelstuk:
Persona van Ingmar Bergman
Scènes uit een Huwelijk van Ingmar Bergman
Lang & Gelukkig van Don Duyns 

Dat zijn er drie, dat weet ik.

Favoriete Nederlandse film: 
Ik houd wel van Nederlandse films; ze kunnen zo lekker baldadig/rauw of juist kneuterig zijn. Tussenstand, Ja Zuster Nee Zuster en Turks Fruit vind ik alle drie geweldig op hun eigen manier.

Favoriete boek:
Lieve Céline van Hanna Bervoets of Niemand hoort hier meer dan jij van Miranda July… Ik kan steeds niet kiezen.

Favoriete kleur:
Rood, oker, turquoise. Ik maak gewoon overal een lijstje van dan.

Wat is het beste dat je zelf geschreven hebt?
 Gedichtjes? Een modern sprookje met vleugen parodie? Ik weet het niet.
 
Wat zou je zelf nog willen schrijven?
Een kleinkunstliedje (ik de tekst en iemand anders de muziek) en een stuk zoals Carnage of Closer: over 4 mensen in één ruimte / iets kleins dat helemaal uit de hand loopt / relaties tussen mensen en het typische, mooie en mislukkende daarvan.
 
Heb je onlangs nog iets gelezen of gezien dat je zou aanraden?
Wie is er bang? (Who’s afraid of Virginia Woolf) van Dood Paard, de opnames van improvisatieprogramma De Vloer Op, een concert van Wende Snijders, de film Bannebroek’s Got Talent en alle filmpjes van Loes Schnepper op YouTube.

IK HERHAAL JE 
Ik herhaal je
zonder begin of einde
herhaal ik jouw lichaam
De dag kent een smalle schaduw
en de nacht gele kruisen
het landschap is onaanzienlijk
en het mensdom een rij kaarsen
terwijl ik jou herhaal
met mijn borsten
die de holtes van jouw handen imiteren 
       -Ingrid Jonkers

      Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *