King Kong College – Met de groeten uit Zuid-Afrika

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

Deze week stond King Kong College in het teken van de Afrikaanse schrijver. In samenwerking met De week van de Afrikaanse Roman en Afrovibes festival, waren er drie sprekers te gast: schrijfster Amy Jephta, romanschrijfster Ingrid Winterbach en dichter/ (zachtaardige) rocker Andries Bezuidenhout. Annelies was erbij en blikt terug.

Dit King Kong college liet ons schrijven. Schrijven, schrijven, schrijven. Gevangen in tijdvakken van vijf minuten en de pen in de hand waarmee je niet graag schrijft. We schreven over een kamer uit het verleden, een voorwerp dat daar altijd stond en het moment dat je voor het eerst angst ervoer. Schrijven met je verkeerde hand geeft onhandigheid en hanenpoten, maar ook tijd. Tijd om te denken, te fantaseren, aldus Amy Jephta.

Onze teksten vingen we in twee gedichten. We kregen de titels cadeau: Hoe gevaarlijk zijn de acteurs en Theater van mijn dood (vrij vertaald uit het Zuid-Afrikaans, de voertaal van dit college). Enkelingen die graag op wilden staan, droegen voor, zoals Shakespeare zijn eigen sonnet wilde horen. We klapten. We lachten. Keken naar de plas water die in het midden van de zaal was blijven liggen om een niet gevonden reden.

Ingrid Winterbach en Andries Bezuidenhout spraken over het samenkomen van beeld en tekst. Ook hier konden we niet in onze eigen gedachtegangen verdwalen. Er moest geschreven worden, associatief bij beeldend werk. Zelf ervaren lijkt voor onze gasten de beste leerschool. Dus ontstonden er weer nieuwe teksten, voordrachten, hier en daar een lachbui.

De inhoud van dit college vang ik misschien wel het best in de teksten die we zelf produceerden. Het aanstippen van het belang van de eerste associatie was voor mij namelijk de rode draad. Die teksten blijven echter achter in ieders schrift. Wel deel ik een afsluitende groet van Andries: “Goedendag nog allen, met groeten uit Zuid-Afrika.”

King Kong College is de opleidingsbrede bijeenkomst van de schrijfopleiding. Tijdens King Kong maken studenten kennis met het werkveld, en het werkveld met hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *