King Kong College: Oproep tot onderzoek

Latest posts by August de Leeuw (see all)

Deze week waren Rob van der Zalm en Frans Strijards te gast bij King Kong College.
August de Leeuw was erbij en blikt terug.

Over twee jaar is Aktie Tomaat vijftig jaar oud.

En ergens in die komende twee jaar ligt een boek te wachten, over de afgelopen zeventig jaar Nederlandse theatergeschiedenis. Een boek over de grote spelers, de problemen, de overwinningen en de dromen van de mensen die het theater in Nederland herboren zagen worden.

Te gast bij King Kong College waren deze week Rob van der Zalm, theaterwetenschapper aan de UvA, en Frans Strijards, theaterschrijver en -regisseur en naar eigen zeggen kind van Aktie Tomaat. Samen willen zij dat boek maken: ze zijn naar de HKU gekomen om ons te inspireren een steentje bij te dragen

Ik verwacht van jullie geestdrift en nieuwsgierigheid

We stappen in zevenmijlslaarzen vanaf de jaren 60 naar de eeuwwisseling en passeren Peter Oosthoek, Gerben Hellinga, Tom Vorstenbosch en Gerardjan Rijnders.
We zien het landschap van theater zich ontwikkelen van een strak, cerebraal gebergte tot een ruige maar ademende woestenij. Een woestenij waarvoor recepten niet meer te vinden zijn; een woestenij waar de politiek nog steeds geen raad mee weet.
Maar wel een woestenij waar wij ons nu in bevinden, waarin vrijheid een leidraad is en zonder het bestaan waarvan het Nederlands theater nog altijd een kwestie was van het eindeloos importeren van Shakespeare en Ibsen.
Wij, de jonge schrijvers anno 2017, zijn uitgespuugd door deze geschiedenis.
We kregen maandag een oproep om ons om te draaien en ons tot die mond te verhouden.

Zonder heropvoering en terugblikken beginnen we steeds op nul

Dit is wat ze ons bieden. Een kader met spelregels.
Een oproep tot een onderzoek om te spreken met de oude kunstenaars. Over hun klimaat, hun methodes, hun werk. Vanaf hier gaan we een route uitstippelen: we gaan die woestenij in kaart proberen te brengen. Ons niet alleen richten op de heldendaden, maar ook op de strubbelingen van de acteurs, schrijvers, performers die betrokken waren bij de revolutie van het Nederlands toneel. De donkere kanten van die tijd.
Tot zover de oproep van Rob en Frans.

Verhoud je tot Nederland. Tot de multiculturele samenleving. Kijk om je heen. Kijk
hoe mensen doen. Kijk naar je familie, je vrienden, behoeftes: schrijf vanuit je identiteit als Nederlander.
En aanvaard dat je geen idee hebt.

King Kong College is de opleidingsbrede bijeenkomst van de schrijfopleiding. Tijdens ‘King Kong’ maken studenten kennis met het werkveld, en het werkveld met hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *