Laatst maakte ik een grap waar niemand om moest lachen

Laatst maakte ik een grap waar niemand om moest lachen. Er viel een stilte en ik merkte dat er een radio aan stond. Ik nam een slok bier en bedacht me dat dit prima was. Het was geen pijnlijk of ongemakkelijk moment, de grap was gewoon niet grappig, maar dat was oké. We konden nog steeds zitten, bier drinken en vrienden zijn. Ze hoefden mij ook niet te aaien of bemoedigend toe te lachen, zo van: ‘Naja hè, volgende keer beter’. We konden er gewoon even stil van zijn.

Mijn gedachten gleden af naar jaren geleden, toen ik ooit een grap maakte en een ‘vriendin’ van de middelbare school aan mij mededeelde dat ik echt helemaal niet grappig was. Dat ik die ‘grapjes’ die ik maakte maar beter voor me kon houden. Het was namelijk nogal vermoeiend om aan te horen.

Ik piekerde, en met succes, want een paar nachten geleden droomde ik dat ik achter het jurypanel zat van De Slimste Mens. Met een rood hoofd en zwetende handen zat ik in het panel waar je grappen moest maken. Afwezig tuurde ik in de felle lampen die boven mij hingen. Iemand had mij al een keer paar aangestoten dat ik moest opletten en niet de hele tijd recht de camera in moest kijken. Toen kwam het moment: Erik van Looy vroeg of ik commentaar had op de vraag: Hoe wordt een gecastreerde haan genoemd? Dat had ik niet. En ik vertelde goedbedoeld en in alle eerlijkheid dat we thuis ook nooit een haan hadden gehad. Er viel een stilte en Van Looy glimlachte bemoedigend. Ik nam een slok water en hoopte intussen dat er een gat onder mijn stoel zou worden gezaagd.

Ik werd uiteindelijk wakker met de paniekerige gedachte dat er een gecastreerde haan aan de linkerkant van mijn bed zat. Ik durfde me niet meer naar die kant toe te bewegen. De haan liet zich niet kennen, ging achter me zitten en boog zich, zover hij dat kon, over mij heen. Een rood lint met daaraan een kartonnen kaartje hing aan zijn nek waarop stond: ‘Volgende keer beter’.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *