Lena’s quarantaine lijstjes

Lena Plantinga

-
Lena Plantinga (1999) schrijft al van kinds af aan elke week een notitieboekje vol met verhalen, gedichten en gedachtespinsels. In haar theater- en scenarioteksten gaat ze op zoek naar verbinding. Ze speelt in op herkenning en hoopt meer ruimte voor fantasie te creëren in onze samenleving. Weet je nog hoe vrij we als kind konden zijn met onze fantasie? Hoe mooi zou het zijn als we dat kunnen vasthouden!
Als ze het allemaal even niet meer weet luistert ze naar de muziek van Spinvis.
Verder gaat ze graag naar de geitenboerderij en bakt veel bananenbroden. Dat is ook schrijven.

Latest posts by Lena Plantinga (see all)

Met dank aan Francine Oomen kan ik mijn hele leven lang terugvallen op het maken van lijstjes zoals:

Wat fijn is aan deze quarantainetijd:

 1.  In de rij voor de pinautomaat, wanneer je op straat een oude bekende tegenkomt of mannen die me hun hele levensverhaal willen vertellen; ik vraag me altijd af wat dan precies ‘gepaste’ afstand is en hoe ik deze kan aanhouden of aangeven. Nu is dat gewoon voor me uitgemeten. 
 2. Ik hoef me ook niet meer af te vragen hoe andere mensen mij zien, tijdens Zoommeetings heb je daar alle zicht op (dit is wel al snel vooral vervelend, gelukkig raak je het per ongeluk de hele tijd naar je eigen schermpje kijken na meeting nummer veertig wel kwijt). 
 3. Al die familiare borrelnootfeestjes waar ik alleen heen ga omdat ik anders een verontwaardigd appje krijg van tante Joke, gaan nu lekker niet door
 4. En als ik dan toch familie zie is er niet het probleem van de drie zoenen of slechts één of wordt het toch een hug? Ik stel voor dat we die elleboogboks er in houden. 
 5. Niet de worsteling op zaterdagavond over wel óf niet uitgaan
 6. Daarbij een stuk minder FOMO
 7. Klasgenoten kunnen me weer verrassen in hun brieven (het is echt heel saai om elkaar brieven te sturen terwijl je elke dag samen op het schoolplein hangt, maar goed we blijven schrijfstudenten. Gelukkig kunnen we elkaar nu weer dingen schrijven waarvan de ander niet eigenlijk al op de hoogte was, zoals dat je wc-papier hebt gevonden of de tegels van je balkon zijn schoongemaakt)
 8. Ik zou een geheel nieuw kapsel uit kunnen proberen. Als het lelijk blijkt, hoef ik het alleen te verbergen tijdens die Zoommeetings. 
 9. Ik heb nu in principe alle tijd voor een puppy (maar niet verstandig) (maar zou wel super leuk zijn) (maar echt niet verstandig) (waarom eigenlijk niet?)
 10. Shakespeare schreef King Lear in quarantaine, ik maak het mijn missie om alle Boer zoekt Vrouw seizoenen terug te kijken. 

Wat kut is aan deze quarantaine tijd:

1)    Ja uh een heleboel natuurlijk, zoals dat er mensen doodgaan. Echt doodgaan. En dat er ouderen zijn die moeten leren skypen, wat voor velen vast een onbegonnen zaak is, om hun kleinkinderen nog te kunnen zien. Oh en de economie, wat daar nog van over zal blijven. En dat we niet meer zomaar naar de kroeg kunnen om daar lekker te tongen met een vreemde, maar dit punt klinkt nu door de eerdere genoemde wel een beetje stom

Dingen die je kan doen in plaats van tongen met een vreemde in de kroeg:

 1. Eenzame witte wijn wandelingen waar vast iets van poëzie uit voort komt (mweh)
 2. Tinder dates via skype (oh gut nee)
 3. Uitbundig dansen voor je raam, in de hoop dat je knappe overbuurjongen mee gaat doen (hm)
 4. Nog eens dat boek over taoïstische zelfbeminning lezen (ja)
 5. De theorieën uit dat boek ook echt toepassen (je hebt alle tijd)
 6. Toch je ex appen om te vragen hoe zijn quarantaine is (nee, nee, nee!!)

Dingen waar ik niet aan wil denken zoals de economie:

wil ik niet opschrijven 

Nog even iets wat fijn is:

1)    Zelfs de buurtbewoners die me eerst altijd negeerde, lachen nu naar me met een blik die zegt: ‘’het komt wel goed, meissie’’

Nog even iets wat ruk is:

1)    Die buurtbewoners in de supermarkt. 

Als laatste iets wat je kan doen als je wc-papier op is:

 1. Pak dat flesje water, doe je ogen dicht en beeld je in dat je aan het backpacken bent door Azië
 2. Wat je ook doet, app niet je ex. 
 3. En houd 1,5 meter afstand van alles en iedereen
 4. Vooral van oude mannen die je hun hele levensverhaal willen vertellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *