Nieuwe stemmen: essays van de schrijfopleiding

Geliefde lezers van De Schrijfopleiding, op deze oudejaarsdag is het mij een eer om voor de derde maal een bijzondere reeks publicaties op dit blog aan te mogen kondigen: de essaymarathon! Tweedejaars studenten van de schrijfopleiding werkten, onder de noemer Beschouwend schrijven en begeleid door ondergetekende, zeven weken lang aan een essay over een zelfgekozen maatschappelijk onderwerp.

Een essay, wat is dat nu precies? Daarover lopen de definities uiteen. Zelf houd ik altijd graag een citaat aan van Louis Stiller uit het fijne boekje Essays schrijven:

“Een écht essay is een persoonlijk onderzoek, een gedachtenexperiment waarbij je niet jezelf uitschakelt en streeft naar objectiviteit, maar waar je juist je subjectiviteit gebruikt om een idee te ontwikkelen.”

Geen wetenschappelijk artikel dus, ook geen column. Geen betoog, maar ook geen puur proza. Kortom: een essay is heel veel níet, maar wat is het wel? Die zoektocht gingen Hanna, Aron, August, Maxine, Hélena, Guido, Loïs, Quinten, Berneja, Annelies, Mathijs, Daniël en Sem aan.

Ze dachten en schreven, schreven en dachten na over het leven om hen heen, en gingen zodoende de literaire reis aan. De ene liep met opgetrokken kraag door de straten van een winters Utrecht, de ander reisde door het noorden van Mali op zoek naar vrijheid en onafhankelijkheid. Er werd geschreven over de buitenbeentjes van de samenleving, over daklozen en dakhebbenden, over mede-twintigers en hun zoektocht naar liefde. Ze onderzochten de wereld, maar ook zichzelf, zochten naar het waarom van burn-outs, het overschatte belang van diploma’s, en de balans in het leven tussen welzijn en ambitie. Ze bespraken Tinder, #MeToo, drankgebruik en groepsdruk, de Mormoonse kerk en de educatieve aspecten van porno.

Ja, dat is nogal divers. Mooi toch? Ik was erbij toen ze gedurende de herfst en winter hun materiaal aan elkaar voorlazen en elke week een stap verder kwamen in hun gedachtenbouwwerken. De grote en uiteenlopende onderwerpen werden niet geschuwd, gelukkig niet, en telkens dacht ik: wat een tijdsbeeld! Dit zijn stemmen van nu, nieuwe denkers die met open en eerlijke ogen naar de wereld om zich heen kijken, en het essay uitproberen als medium, als middel om die stem te laten horen.

Leest en luistert u mee? Komende twee weken vindt u iedere dag een nieuw essay op deze website. Startmoment: morgen, 1 januari 2018. De start van een nieuw jaar, de start van nieuwe stemmen.

 

 

Bron afbeelding: Kristopher Roller, unsplash.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *