Schrijftip 6

Ritme – schrijftip 2
Wessel de Vries

Voor het tweedejaarsvak Theorie van de Schrijfprocessen 2 heb ik onderzoek gedaan naar de functie van ritme binnen theaterteksten. Daarvoor heb ik veel secundaire literatuur moeten lezen, waarin uiteraard een hoop schrijftips stonden. De tweede schrijftip, die ik met jullie wil delen, is afkomstig uit het boek New Playwriting Strategies van Paul Castagno.

Schrijftip 2: Luister naar je tweede stem!
Om de mogelijkheden die ritme biedt, optimaal te benutten, moet een schrijver bij het gebruik van ritme luisteren naar zijn ‘tweede stem.’ Op die manier kun je ritme gebruiken als middel om een scène te laten ontsporen of om je tekst een nieuwe impuls te geven. Hiervoor moet je als schrijver op associatieve wijze te werk gaan. Let bij het kiezen van je ritme niet op het grote geheel, kies sowieso geen ritme, maar kijk maar wat er tijdens het schrijven gebeurt, hoe je plotsklaps van ritme kunt veranderen en hoe dat je tekst in een volledig nieuwe richting kunt sturen. Voel aan welk ritme jouw tekst op welk moment nodig heb. Ga daarbij niet uit van regels of conventies, maar laat je ritme voortdurend verspringen, door niet te luisteren naar je plan of naar je synopsis, maar naar je tweede stem.

Misschien een vaag en lastig verhaal, maar denk er maar eens over na en kijk wat deze tip van Castagno voor jou en je tekst kan betekenen.

hartslag_365x243

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *