TOP 10 dingen die een eerstejaars schrijfstudent moet hebben

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

door Omar Breeveld

In 2013, voor de zomervakantie, heb ik mijn derde King Kong college gemist. Wie er te gast was ben ik vergeten, maar de persoon in kwestie zat ergens tussen Katinka Polderman en Eefje de Visser in.

Achteraf bleek dit een uiterst belangrijke King Kong, want als student mag je maar een bepaald aantal King Kong Colleges missen. Dit zijn er twee à drie, afhankelijk van Mathijs zijn bui. Omdat ik mijn derde King Kong miste moest ik deze blogpost schrijven. Ik stel me voor dat de volledige redactie bestaat uit studenten die te veel King Kong colleges hebben gemist.

We zijn nu in 2016, dat betekent dus dat deze post mij drie jaar heeft achtervolgd. Ik denk dat dit komt doordat ik niet graag schrijf in opdracht. Eerlijk gezegd is het ook omdat ik me niet voor kan stellen dat iemand deze blog leest. Het publiek van deze blog bestaat voornamelijk uit eerstejaars, en hun bezorgde moeders wellicht.

Om toch nog iets van waarde aan deze groep te geven (naast de tip om niet meer dan twee King Kongs te missen), dacht ik eraan om een soort van lijst te maken met zaken die elke eerstejaars zou moeten hebben wanneer hij aan de opleiding begint. Het lijkt me ook toepasselijk, omdat ik redelijk lang rondgelopen heb op de HKU.

Daarom: mijn TOP 10 DINGEN VOOR DE EERSTEJAARS HKU WRITING FOR PERFORMANCE STUDENT:

Moleskine1. Een Moleskine notitieblok, ooit aangeprezen door Ingmar Heytze, nu zowat iconisch. De eerstejaars dient een gelinieerd Moleskineboekje te hebben voor al zijn poëtische gedachtes en ingevingen. Bij iedere les trekt de eerstejaars dit boekje tevoorschijn. De bedoeling is dat je medeklasgenoten denken dat je boekje vol diepzinnige teksten staat, feit is dat het boekje voornamelijk gevuld is met abstracte krabbels die je maakte terwijl je je verveelde tijdens proza. Dit is ook het boekje dat je tevoorschijn trekt wanneer je meedoet met een poetry slam in De Bastaard. Gegarandeerd krijg je extra punten van de jury voor engagement, kunstzinnigheid en eigenheid. Met het Moleskine notitieblok zet de eerstejaars zijn eerste stap in de wereld van de pretentieuze kunststudent.

Het dikke schrift2. Het Dikke Schrift van Ágota Kristóf, op de opleiding zal er vaak verwezen worden naar dit boek. Er zal je verteld worden hoe hard de teksten zijn, hoe meesterlijk de schrijfster omgaat met het materiaal en hoeveel waarheid er schuil gaat in het spaarzame gebruik van taal. Dit boek zal je bijbel worden, het zal op je nachtkastje liggen naast Het Naakte Schrijven van Nirav Christophe en Mart-Jan Zegers zijn boek over de ramp van 12 september. Je zal het boek prijzen en aan eenieder aansmeren. Maar na ongeveer een jaar zal je ontdekken dat de vertaling houterig is en de beelden niet bijzonder boeiend. Je zal het zien als Cormack McCarthy light of Hubert Selby Jr voor kinderen. Tot dan ben je helemaal ‘into hoe duister het is’.

The Wire dvd box3. Een Six Feet Under dvd box, een Dead Wood dvd box, een The Sopranos dvd-box, een Pushing Daisies dvd-box, een Carnivale dvd-box, een Oz dvd-box, en natuurlijk een The Wire dvd-box. Er zal in de schrijflessen vaak gerefereerd worden aan deze series. Als je deze series niet hebt gezien zal je verontwaardigd aangekeken worden. Nu ik er goed over nadenk, is de lijst nog niet compleet, voeg er ook maar aan toe: een Game of Thrones dvd-box, een Silicon Valley dvd-box en een Boardwalk Empire dvd box. Eigenlijk komt het erop neer dat je alles gezien moet hebben wat ooit op het kanaal HBO was gedurende de periode 1998 tot 2016. Verder moet je op het eerste oog kunnen zien wat het verschil is tussen een serie van Fox en een serie van Showtime, een van HBO en een van AMC. Als dit allemaal vreemd voor je klinkt dan kijk je niet genoeg series. De bedoeling is ook dat je zoveel mogelijk series bingewatched tijdens de vakanties. Op momenten zal je mensen tegenkomen die zeggen dat Deense series beter zijn dan Amerikaanse series, dit zijn tweedejaars. Zij zullen je vertellen over Borgen, The Killing en een boel andere zooi. Derdejaars die zullen je op hun beurt weer vertellen dat Britse series beter zijn, series zoals Black Mirror, Inside no.9 en The IT Crowd. Dus begin dvd-boxen te kopen of leer hoe bittorrent werkt.

Bertold Brecht4. Een linkse mening. Ik weet hier niet veel over, ik hou me niet bezig met politiek. Vaak genoeg wanneer men mij vroeg wat ik van het politieke klimaat vond zei ik dat ik het wel oké vond. Verder dan dat ben ik nooit gekomen. Maar ik heb vernomen dat dit heel belangrijk is, ook is het belangrijk dat je veel Brecht leest voor je ontwikkeling als kunststudent. Dan kan je dingen zeggen als: ‘Oh mijn god dit is echt zo Madam Courage.’ Wanneer je medestudenten dan niet weten waar je het over hebt, kan je je neus ophalen. Een andere manier om uiting te geven aan je politieke standpunten is in je kledingkeuzes. Je Toms laten zien dat je tegen kinderarbeid bent en vóór schoenen, en je hennep trui laat zien dat je tegen de onderdrukking in de katoenindustrie bent en cool genoeg bent om soms een blowtje te roken. Verder toont je quinoa salade dat je tegen de bio-industrie bent en je leuke broek van de Episode laat zien dat je gelooft in duurzaamheid.

Fringe festival5. Een collectief. Als jonge kunstenaar is het belangrijk dat je een eigen collectief hebt. Collectief is een redelijk groot woord doordat je waarschijnlijk niet verder zal komen dan een voorstelling op het Café Theaterfestival en een dikke rekening bij de Bastaard. Als je geluk hebt zal je zelfs een voorstelling mogen maken op een Fringe festival. Je zal snel ontdekken dat Fringe betekend dat je weinig betaald krijgt en dat het amateuristisch is, maar dat is niet erg. Het is een waardevolle ervaring voor je collectief. Wanneer jullie uiteindelijk uit elkaar gaan door een knallende ruzie over de waarde van integriteit, geld of die ene leuke actrice dan zullen jullie je herinneren hoe fijn het was toen jullie daar in de kou stonden op dat ene fringe festival in dat ene dorp en hoe jullie teksten het publiek van twintig man betoverde.

condooms6. Condooms. Het is blijkbaar een ding om seks te hebben met je klasgenoten. Zelf heb ik dit nooit ervaren doordat ik leef volgens het motto: ‘Don’t shit where you eat.’ Daarnaast heb ik iets voor Japanse vrouwen, dit heeft me ook niet echt geholpen. Maar ik heb begrepen dat het heel belangrijk is om seks te hebben met je klasgenoten, of er moet op zijn minst iets van een seksuele spanning zijn in de klas. Daarom is het altijd goed om condooms bij je te hebben, je weet nooit wat er kan gebeuren. Verder heb ik begrepen dat het ook goed is om seks te hebben met de acteurs. Er is geen betere manier om een betere schrijver te worden dan om seks te hebben met acteurs, je zal hun direct een stuk beter begrijpen. Dit geldt niet voor docerend makers, van hun kan je het beste wegblijven. Als je seks met hun hebt dan ga je jeugdvoorstellingen schrijven voor ROC pubers en niemand wil dat. Soms komt er wel eens een oproep van Laura over de mail van een docerend maker die een leuke vlotte schrijver zoekt voor een toffe ervaring. Negeer deze mails en herinner je: ‘Those who can’t are those who teach.’

Spinvis cd's7. Spinvis cd’s. Alle Spinvis cd’s, alle Spinvis cd’s en ook alle Eefje de Visser cd’s. Alle cd’s, want na je Brecht fase kom je in je singer songwriter fase. Dit is waarschijnlijk ergens in de zomer. Je zal je Toms inwisselen voor Chuck Taylors, je zal wat nummers schrijven en je zal ze ergens in een park voordragen. Je meeste nummers gaan over dat ene meisje of die ene jongen, je zal hem of haar uitbundig en uitermate poëtisch beschrijven in je teksten. Met je muziek zal je uiteindelijk een nieuwe vriendin of vriend weten te winnen, deze zal een naam hebben als Storm, Vlinder, Brice of Houston. Jullie zullen samen luisteren naar Spinvis cd’s, uiteindelijk zal het uitgaan door een ruzie over integriteit, geld of die ene leuke actrice.

roken8. Een nicotineverslaving. Je moet roken. Dan krijg je van die harde lijnen in je gezicht net als Charles Bukowski, daar word je een betere schrijver van. Ook moet je veel zwarte koffie drinken. Roken en zwarte koffie, inmiddels heb je ook al een typmachine aangeschaft. Nu kan je in 015 vertellen hoe je achter je typmachine zwarte koffie dronk en sigaretten rookte terwijl je werkte aan je manifest. Nu ben je net Jim Jarmusch of Jack Kerouac. Je tanden zullen beginnen te vergelen door al die koffie en sigaretten, langzaamaan zal je beginnen minder te glimlachen, eerst omdat je je schaamt voor je tanden, maar later omdat je serieus en intens bent. Hier zullen je teksten honderd keer beter van worden. Je transformatie is bijna compleet.

dumbphone9. Een dumb phone. Jij bent echt helemaal done met smart phones, whatsapp, facebook en wat dan ook. Je hebt al je tv-series op een harde schijf staan, je tv heb je inmiddels weggegooid. Alles is achterhaald voor jou, alles is cliché. Het eerste jaar aan de HKU is bijna voorbij, je hebt alles al gezien. Je hebt alles al ervaren, niets verrast jou meer. Alles is nep, als mensen jou willen spreken moeten ze je maar opzoeken want niets is belangrijk dan een echte connectie tussen mensen. Wanneer je geen smart phone hebt dan kan je pas echt tot de kern komen. Al die technologie is maar achterhaald.

10. Een Macbook. Gefeliciteerd, je hebt het eerste jaar gehaald, van je ouders krijg je een Macbook (hij is wel tweedehands). Je wou altijd al een Macbook, oh en je abonnement is verlopen, dus neem je ook maar een iPhone, vet. En de warranty van Apple zegt dat je Apple care vervalt als je rond je Macbook rookt, dus je stopt maar met die sigaretten. En al die zwarte koffie is maar slecht voor je tanden en een cappuccino is eigenlijk veel lekkerder. En er is geen ruimte meer op je bureau voor de typmachine, dus die gaat maar bovenop de kast. En je gitaar? Die gaat ook maar de kast in, je nieuwe Mac heeft toch Garage Band. En dat moleskine boekje? Die is toch vol, en het is veel makkelijker om aantekening te maken op je Mac.

Bedankt voor het lezen van de lijst, als laatste nog een feit. Veel mensen zijn inmiddels vergeten waarom het King Kong College het King Kong College heet. De docenten die het weten hebben al lang een betere baan gevonden, en de studenten die het wisten zijn al lang afgestudeerd of werken nu ergens in een magazijn. De reden dat het King Kong College het King Kong College heet, is omdat als je op google HKU intypt, de eerste hit is Hong Kong University. En Hong Kong rijmt met King Kong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *