Wat staat hier nu echt – 3

Latest posts by blogschrijfopleiding (see all)

Even ter introductie wat synoniemen voor het woord ‘echt’:

Waarachtig, juist, niet vervalst, precies als in de werkelijkheid, geen namaak, niet vals, beslist, heus, wezenlijk authentiek, pur sang, origineel, geheid.

 

Dit kwamen wij tegen in de Metro: Een column van Jan Dijkgraaf

Eva Jinek intrigeert me.

Ze stond in het magazine van Het Parool. Zeven pagina’s. Met het bekende verhaal dat ze als vrouw veel harder moet knokken om serieus genomen te worden. Zeker als hoogblonde mevrouw. 

Het interview begon met een foto. Twee pagina’s. Van slechts een kont in strak rokje, twee benen (waarvan eentje licht opgetrokken) en twee voeten in high heels.

En nu vraag ik me al de hele tijd af hoe een foto van een kont, twee benen en twee voeten past bij een interview met iemand die serieus genomen wil worden.

Ik kom er niet uit

 

Dit is onze reactie:

Beste meneer Dijkgraaf,

Je begint je column met een positieve noot over Eva Jinek. Uiteindelijk blijkt het enkel sarcastische bullshit te zijn.

Uit de volgende alinea blijkt dat je Eva Jinek totaal niet serieus neemt. Door zo’n zin als ‘het bekende verhaal als vrouw’ laat je zien dat het idee dat vrouwen harder moeten knokken, eigenlijk niet waar is, of oud nieuws en daarmee irrelevant voor deze tijd. Het woordje mevrouw in de laatste zin is denigrerend, zeker in combinatie met hoogblond, alsof het een waarheid is dat hoogblonde mevrouwen niets te melden hebben.

Je bouwt op. Een beschrijving van de foto. De hele manier van beschrijven wijst erop dat je het beeld van een seksuele vrouw niet kunt rijmen met intellect. Beauty & Brains gaan in jouw wereld duidelijk nog niet samen.

Door deze column wordt het idee in stand gehouden dat een vrouw die haar vrouwelijkheid in al haar vormen toont niet serieus genomen kan worden.  Dat seks niet serieus genomen hoort te worden. Dit is niet alleen jou te verwijten, maar zeker ook de heersende mediacultuur.

Waar we met zijn allen naar zouden moeten streven, is de scheiding opheffen tussen beauty and brains, uiterlijk en intellect, daarom is het zo kwalijk dat een column als de jouwe in de metro staat en door iedereen gelezen wordt. U zou daar een belangrijke rol in kunnen spelen, binnen het medialandschap.

Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *