Zomaar een vakantiegroet

Lars Koning

-
Lars Koning (1993) begon in 2011 aan de studie Muziekwetenschap in Utrecht. Hij ondervond dat hij veel plezier had in academisch schrijven, en dat hij ook op andere (meer creatieve) niveaus wilde leren schrijven. Daarom begon hij na het voltooien van Muziekwetenschap aan Writing for Performance.

Hij bouwt graag gedetailleerde storyworlds en settings, en hij zet hierin personages neer die verwikkeld raken in een doodsstrijd om bevrijding. Ook vindt hij het leuk om te experimenteren met taalconstructies.

Ik ben gevraagd om een stukje te schrijven voor de blog van de opleiding. De laatste dagen ben ik gaan graven in mijn geheugen. Bijna drie weken geleden was mijn leeslijsttentamen. Een week later was mijn voortgangsgesprek. Sindsdien is het rustig.

Mijn geheugen wordt nu gedomineerd door mijn eerste vakantieweken, de periode van 14 juni tot pakweg 24 of 25 juni; de exacte datum maakt niet meer uit. Ik lig doorgaans op de bank in de woonkamer van mijn ouders, met mijn benen plat op het zitkussen en met mijn rug tegen de armleuning; zo glij ik horizontaal van dag naar dag, van tijd naar tijd. Ik richt mijn blik afwisselend naar de televisie en naar de laptop op mijn schoot.

Met deze lichaams- en levenshouding doe ik op een willekeurige maandagmiddag een nieuwe vondst op Youtube: Geography Now!, een reeks leerzame video’s waarin een man (genaamd Barby) wekelijks de taal, de cultuur en het geografische landschap van een land uiteenzet. Dit doet hij in het Engels, zodat mensen over de hele wereld het kunnen volgen.

Ik bekijk een video over Denmark. Bij de reacties zie ik dat veel Europeanen (en vooral Denen) blij zijn dat de video bestaat. Ik struin tussen de aanbevolen video’s en ik bekijk achtereenvolgens video’s over Belgium, Cuba, Burkina Faso en Albania. Ik word overvallen door een vlaag van chauvinisme, maar de video over The Netherlands is er nog niet; Barby werkt in alfabetische volgorde, en hij is nu bij Djibouti.

Als alternatief bekijk ik een paar musicless music videos (tip!) en een montagevideo van een kat die “Bring me to life” van Evanescence zingt. Ondertussen begint op televisie een EK-wedstrijd. Ik kijk er eerst incidenteel naar, maar ik kan er niet meer omheen als mijn vader mij verzoekt om in te schikken. De bank wordt te klein, mijn laptop te groot. Ik wil geen gluurders, dus ik klap het apparaat dicht.

In een ander tabblad stond de nieuwe aflevering van Game of Thrones al een uur voor me klaar. Hier was het om te doen geweest. Hier had ik mijn laptop voor aangezet. En hierover dacht ik, toen ik de browser opende: wat zonde als het straks voorbij is. Nu houd ik deze nog iets langer tegoed.

Dit specifieke beleid van uitsparen en overhouden speelt weliswaar alleen op maandagmiddagen, maar de geschetste problematiek geldt voor alle eerste vakantieweken. Ik stop mezelf vol overgave in de doofpot. Ik geniet ervan zolang als het duurt, want voor ik het weet spring ik er weer uit om de wereld te zien. Voor nu zeg ik dus graag: proost op de eerste vakantieweken, en dat er nog vele mogen volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *