‘Die ervaring in het theater is iets dat niet vervangbaar is door een scherm.’

Hoe meer mensen ik spreek hoe meer verschillende invullingen ik tegenkom van deze periode. De éen blijft graag actief, de ander ziet deze maanden als een hoognodige adempauze. Ik denk dat ik er zelf ergens tussenin zweef. Ik merk dat ik de rust wel even nodig heb, maar ik wil de tijd toch ook nuttig besteden. Die strategie moet ik nog even uitwerken, maar wie weet inspireert het volgende interview mij. De student die ik ga spreken is Shabnam Baqhiri, een eerstejaars. Toch wel fijn om ook eens de mening van een niet-afstuderende student te horen.   

‘Hoe gaat het met je?’

‘Ja, goed. Ik probeer zoveel mogelijk actief te blijven. Dus ook naast school nog te schrijven en ik probeer een beetje te sporten, ik doe aan Yoga. Verder gaat het eigenlijk wel prima.’

En we hebben een ik-wil-deze-tijd-nuttig-besteden student in the house. Ik zit klaar om aantekeningen te maken.

‘Welke vakken ben je nu mee bezig?’

‘We hebben nieuwe vakken zoals beschouwend schrijven. Daarnaast nog steeds dramaschrijven, scenarioschrijven en theorie van de schrijfprocessen. Maar het is wel grappig dat we voor scenarioschrijven een nieuwe docent hebben die we via Zoom moeten leren kennen. Dat is toch anders dan in het echt.’

‘Ben je zelf nog aan het schrijven?’

‘Ja, ik schrijf vooral gedichten. Die hebben niet veel te maken met de huidige situatie, maar ze gaan over dingen die ik persoonlijk interessant vind om over te schrijven. Ik merk dat ik nog niet zoveel behoefte heb om over deze situatie te schrijven, maar misschien komt dat nog. En ik ben door een online magazine gevraagd om drie van mijn gedichten te laten publiceren, dat is wel leuk (Meander Magazine, ze worden 25 april gepubliceerd – red.). Ik blijf dus wel actief daarin.’

‘Vind je het lastig om aan het schrijven te blijven?’

‘Dat valt op zich wel mee. Ik ben sowieso al niet iemand die per sé naar buiten wil of heel erg een buitenmens is, dus dat scheelt dan al wel. Tot nu toe gaat het schrijven me goed af.’

‘Hoe vind je dat de HKU ermee omgaat?’

‘Ik ben wel echt verbaasd hoe snel alles is opgepakt en hoe snel we thuisonderwijs hebben kunnen krijgen. Ik vind persoonlijk dat dat wel heel netjes is gedaan. Ik snap wel dat het een lastige situatie is voor HKU Theater, maar ik vind dat er heel goed mee om is gegaan. Het is fijn dat we gewoon verder kunnen.’

Shout-out naar de HKU, allemaal even applaudisseren vanuit jullie studentenpaleisjes.

‘Wat voor invloed heeft dit op het contact en het samenwerken met je klasgenoten?’

‘Ik merk dat ik het lastiger vind om via Zoom ergens op te reageren of iets tegen een klasgenoot te zeggen. Je wilt niet ergens doorheen praten als iemand net iets uitlegt. In het echt is dat veel makkelijker. Dan zie je elkaar en kun je veel makkelijker aangeven dat je iets wil zeggen of vragen. Nu zie je alleen een hoofd en dat maakt het lastiger om aan te voelen wanneer je iets kunt zeggen. Dat vind ik wel moeilijk. Ik mis dat persoonlijke contact daarin wel. Ik hoop dus dat het allemaal tijdelijk is.’

‘Wat doen jullie in de klas om dat persoonlijke contact nog enigszins te behouden?’

‘Er was toevallig gisteren een idee om maandag via Zoom een soort paasontbijt te doen. Zonder docenten enzo. Dat is wel een leuk initiatief (Het werd een paasbrunch, zonder Shabnam helaas – red.). Zo houd je dat contact nog een beetje. Hiervoor gingen we na school vaak wat drinken samen. Dat kan nu niet meer en daardoor zie je elkaar veel minder.’

‘Wat mis je het meest in deze periode?’

‘Ik denk dan vooral het gaan naar theater. Je leert daar heel veel van, maar ik vond het ook altijd heel leuk. Ik mis dat wel. Er zijn wel voorstellingen online, maar dat is toch anders. Als je online een voorstelling niet zo goed vindt kun je het gewoon wegklikken. In een theater blijf je gewoon zitten en dan kan je er misschien toch nog wat uithalen. Die ervaring in het theater is denk ik ook iets dat niet vervangbaar is door een scherm.’

‘Hoe lang zou jij zonder theater kunnen?’

‘Als het echt niet anders kan misschien drie maanden, maar langer niet.’

‘Hoe voorkom jij dat je in een sleur raakt?’

‘Yoga is dus iets wat ik nu veel doe. Sowieso ben ik wel iemand met veel discipline, dus ik probeer gewoon het ritme wat ik hiervoor had vast te houden. Dus op dezelfde tijdstippen opstaan en niet tot elf uur uitslapen, dat werkt voor mij gewoon niet. Ik probeer mijn dagen in te vullen met yoga, schrijven, lezen en dingen waar ik hiervoor geen tijd voor had. Ik blijf wel genoeg bezig. Ik heb nog geen moment gedacht ‘wat moet ik nou gaan doen’, dat is wel fijn.’

‘Wat is nu jouw favoriete plekje om te werken/schrijven/lezen?’

‘Ik kan eigenlijk overal wel schrijven, wat dat betreft ben ik niet zo gebonden aan een plek. Ik heb meer dingen als muziek nodig om lekker aan het werk te kunnen. Maar lezen enzo doe ik nu vooral in mijn kamer.’

‘Wat voor boeken lees je nu? Zijn dat andere boeken dan voor de quarantaine?’

‘Dat valt wel mee. Ik vind de tweede wereldoorlog heel interessant, daar lees ik de laatste maanden veel over. Dat is altijd al iets geweest wat ik interessant heb gevonden.’

‘En je zei dat je veel muziek luistert, speelt dat een grote rol in je leven nu?

‘Ja, dat had het altijd al wel, maar ik merk dat ik er nu echt wat beter naar luister. Je hebt vaker de tijd om echt alleen naar muziek te luisteren, zonder daarnaast nog te schrijven of iets anders te doen.’

‘Hoe beïnvloedt deze situatie jouw schrijfproces?’

‘Ik merk dat ik meer de tijd heb om terug te lezen en te herschrijven. Ik ben niet per sé kritischer, maar ik durf het meer de tijd te geven.’

‘Denk je dat deze thema’s nog veel terug gaan komen de komende tijd?’

‘Voor mezelf in ieder geval niet. Maar ik denk wel dat er veel mensen zijn die er wel wat mee willen doen. Kunst gaat toch vaak over de actualiteit en wat er nu speelt, dus mensen gaan er zeker mee bezig. En dat is ook goed, want ik heb die behoefte dus totaal niet.’

‘Waar haal je nu inspiratie vandaan?’

‘Ik kijk best wel veel documentaires. Ik hou van waargebeurde verhalen. Dan kom je wel bij originele onderwerpen. Ik merk ook dat ik ook best veel kan halen uit andere teksten, dat ik mezelf dan afvraag wat er echt wordt gezegd.’

‘Heb je goede tips voor documentaires die we moeten kijken of muziek die we moeten luisteren?’

‘Qua muziekalbums My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye West. En qua docu’s Dirty Money en White Helmets, die staan beide op Netflix.’

‘Denk je dat je creativiteit een boost krijgt tijdens zo’n periode?’

‘Dat weet ik niet. Ik merk wel dat ik veel bezig ben met maken en bedenken. Ik denk dat het verschilt per persoon. Ik weet dat er ook mensen zijn die het nu heel moeilijk vinden om iets te schrijven. Ik heb daar zelf geen last van en vind het juist fijn om aan dingen te werken waar ik normaal geen tijd voor heb. Dus ik denk dat voor mij persoonlijk het wel een boost kan geven.’

‘Je zei dat je veel aan yoga doet. Doe je dat zelf? Of volg je tutorials?’

‘Ik kijk inderdaad via Youtube filmpjes, en je hebt tegenwoordig ook apps daarvoor. Dus ik probeer een beetje van beide te kijken en dan zoek ik uit wat ik zelf prettig vind. Dat doe ik alleen en ik merk dat ik nog wel wat zoekende ben omdat ik net ben begonnen.’

‘Wat brengt yoga jou?’

‘Ik word er rustig van en kan mijn hoofd eventjes leegmaken. Mensen onderschatten het vaak, maar het kost ook best wat energie. Je doet het niet ff in tien minuten. Je moet er met je volle aandacht bij zijn, anders lukt het niet. Dan is het een fijne manier om even nergens anders aan te denken.’

‘Heb je tips voor mensen die het lastig vinden een routine vast te houden, maar dit wel graag willen?’

Oftewel, voor mij.

‘Spreek met jezelf af wat je wil doen op een dag, en probeer dat dan ook echt te doen. Maar als je die dag aanvoelt dat je beter iets anders kunt doen, dan moet dat ook kunnen. Ga op bepaalde tijdstippen op bed en uit bed, anders kom je nooit in een ritme. Dat helpt mij wel heel erg om actief te blijven en mijn dag goed in te delen.’

Staat genoteerd.

‘Wat heb je vandaag op de planning staan?’

‘Ik ga zo nog even aan school werken. En ik doe mee aan het Vuelta project. We schrijven met tien studenten een gedicht voor de opening van de Vuelta. (La Vuelta is de wielerronde van Spanje, deze zou in augustus starten in Utrecht, maar wordt nu verplaatst – red.). Daar ga ik zo even mee verder. Daarna ga ik wat yoga-oefeningen doen. De tijd gaat best wel snel als je bezig bent. In de avond ga ik denk ik wat films kijken of documentaires.’

‘Oké. Dan laten we het hierbij zodat je weer bezig kan. Heel erg bedankt in ieder geval.’

‘Graag gedaan.’

Ik ben een beetje jaloers om mensen die een routine vast kunnen houden zonder overspannen te raken. Misschien moet ik ook maar yoga op gaan pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *